Preminuo Marko Veselica

0

Istaknuti ekonomist i političar iz Glavica kod Sinja Marko Veselica preminuo je u 82. godini nakon duge i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević.

Zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća nazivan je ‘hrvatskim Mandelom’. Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”. U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor.

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom Der Spiegelu pod naslovom Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije. Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti.

Osamdesetih je sudjelovao u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao Hrvatsku demokratsku stranku i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju. Marko Veselica bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.