Pressica MORH-a: Osnovano povjerenstvo za istragu nesreće, obustavljeni letovi svih Kiowa

0
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održana je konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D. Na njoj su govorili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. Svi su izrazili sućut obitelji poginulo pilota.


Podsjetimo, danas je u području otoka Zlarina i Zablaća tijekom trenažnog leta došlo do pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom trenažnog leta koji je započeo u 10,30 sati. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Sukladno Pravilniku o zrakoplovnim nesrećama formirao sam povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražitelj s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka ove nesreće. U sastavu povjerenstva bit će i ostali zrakoplovni stručnjaci. Upoznao sam predsjednicu Republike i predsjednika Vlade s događajem. Nakon konferencije načelnik Glavnog stožera i ja posjetit ćemo obitelj, kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov kazao je kako je let bila obična planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini. Mogu istaknuti kao načelnik Glavnog stožera da sam se zaista ponosio i ponosim svim mogućim aktivnostima koje su piloti eskadrile Kiowa warriors do sada prikazali i zaista su bili više nego uspješni i dostigli punu operativnu sposobnost u zadanom vremenu. Nakon dojave o ovom nesretnom događaju zapovijeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warriors dok se ne utvrdi uzrok pada. ja sam isto tako formirao povjerenstvo, kao načelnik Glavnog stožera, za utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja. Po dojavi o padu helikoptera pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i pašavanje iz Divulja i Zadra u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. U područje pada helikoptera upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, s medicinskim timom i timom ronitelja, jednako tako je upućena i brodica Zapovjedništva specijalnih snaga s timom ronitelja koji zajedno s timom ronitelja Ministarstva unutarnjih poslova koji će dalje provoditi aktivnosti u cilju pronalaženja drugog pilota, kazao je Šundov.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec kazao je kako je helikopter 327 bio proizveden 2011. godine s ukupnim naletom od 520 sati. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta u karijeri, a mlađi preko tisuću sati naleta. Istražno povjerenstvo će utrvrditi sve razloge i ustanoviti zašto je došlo do ovoga, kazao je Križanec.