Prihvaćen program 63. Splitskog ljeta

0
Foto: facebook.com/pages/Splitsko-ljeto

Na sjednici Festivalskog vijeća prihvaćen je program 63. Splitskog ljeta koje se tradicionalno održava od 14. srpnja do 14. kolovoza.

Predviđene su po jedna operna, baletna i dramska premijera, te niz repriznih predstava, koncerti i gostovanja.

U dramskom programu ovogodišnjeg festivala premijerno će biti izveden Aziz Predraga Lucića, istaknutog splitskog novinara, nakladnika, prozaika i pjesnika, ali – što je manje poznato – i kazališnog redatelja koji, zamijenivši svoju prvotnu profesiju novinarstvom, nije odustao od kazališta.

Svojim Azizom, duhovitom i mudrom tragikomedijom, koju sam određuje kao “comedie franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta“, vraća se pozornici tematizirajući na svoj poznati anarhični način temu različitoga i drugačijega te predrasude i strahove suvremenoga globaliziranog svijeta. Predstavu će režirati Dino Mustafić, renomirani redatelj iz Sarajeva.

Balet će Splitsko ljeto obilježiti premijernom izvedbom suvremenog baleta Derviš i smrt, po motivima istoimenog korifejnog romana Meše Selimovića, u koreografiji Igora Kirova i uz glazbu Gorana Bojčevskog.

U dramskom programu reprizno će igrati Buža Živka Jeličića i Smij i suze starega Splita Ivana Kovačića, dok će od gostujućih predstava gledatelji imati priliku uživati u predstavama: U agoniji Miroslava Krleže a u izvedbi Scene Ribnjak, Pluća Duncana Macmillana, u izvedbi Teatra Exit, Muškarci.hr, Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričnog kazališta Kerempuh, Zaboravi Hollywood, Mire Gavrana a u izvedbi Teatra Gavran te predstavu Prvi put kad sam ti vidjela lice Teatra ITD.

Na Sustipanu će splitski Balet u repriznom programu realizirati 5 do 12 Igora Kirova, East/West u koreografiji Sashe Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa, Crvena soba/ The Red Room u izvedbi Makedonske Opere i Baleta iz Skopja (Makedonija) balet na libreto Saše Dimoskog koreografiran po Schubertovom Gudačkom kvartetu broj 14. kao i atraktivan balet Tango inspiriran glazbom Astora Piazzole, koreografa Carlosa Matosa a u izvedbi Saksonskog državnog kazališta iz Dresdena, Njemačka.

Proračun Splitskog ljeta je 5.3 milijuna kuna od čega će se milijun i 400 tisuća kuna namaknuti vlastitim prihodima dok će ostatak pokriti Ministarstvo kulture, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija.