Prije 30 godina na današnji dan počeo napad na Dubrovnik

0

Na današnji dan prije 30 godina počela je srpsko – crnogorska agresija na DUbrovnik i jug Hrvatske. Napad je počeo ujutro u 6:00 sati s kopna, mora i iz zraka.

Prigodnim programom ,,Da se ne zaboravi” Dubrovčani  obilježavaju 30 godina od početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske u Domovinskom ratu – 1. listopada 1991. godine
Program počinje u 9:30 polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, nakon čega na brdu Srđ slijedi polaganje vijenaca uz molitvu i prigodan program. U 17:00 sati bit će otvorena Međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani s temom 30 godina od napada na Dubrovnik, a u 18:00 sati u luci Gruž spustit će se vijenci u znak sjećanja na poginule na moru. Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služit će se u 19:00 sati u franjevačkoj crkvi Male braće, a u 20:00 sati u kinu Sloboda bit će prikazan film ,,Od toga dana,, Slavice Šnur.

Dubrovnik je napadnut u rano jutro od strane pripadnika JNA uz pomoć srpskih i crnogorskih rezervista i to s kopna, mora i iz zraka. Samo u prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno 100 dubrovačkih branitelja i civila.

Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a s ciljem potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze.

Uskoro su zauzeti Konavli i Slano što je Dubrovnik ostavilo bez veza s ostatkom Hrvatske.

Najteže je bilo u studenome i prosincu 1991.. Tijekom srpsko-crnogorske agresije na dubrovačko područje poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a bilo je više od 33 tisuće prognanih i izbjeglih.