Procesija svetog Duje

0
Foto: CROPIX/Paun Paunovic

Split slavi Dan grada i blagdan svog zaštitnika svetog Duje. Procesiju i misu na Rivi predvodio je vojni ordinarij, biskup Jure Bogdan. Na proslavi sudjeluje i premijer Tihomir Orešković u pratnji potpredsjendika Vlade Bože Petrova i ministrice Bernardice Juretić

Ovo je prvi put nakon 12 godina da predsjednik hrvatske Vlade sudjeluje na proslavi Sudamje. Građani Splita srdačno su  pozdravili Oreškovića ispred katedrale odakle je krenula procesija te se strpljivo rukovao u druži s građanima.

Na misi je premijer Orešković  sjedio pored splitskog gradonačelnika Ive Baldasara a prije toga su zajedno bili i u procesiji. Oreškovića je s oltara posebno pozdravio i domaćin vjerske proslave svetog Duje, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Vojni biskup Jure Bogdan u propovijedi je upozorio na progone kršćana u suvremenom svijetu te na medijsko obezvrjeđivanje kršćanskih vrednota.

Nakon vjerskog dijela proslave, u 12.30 na splitskoj ribarnici održat će se Fešti ića i pića a Savez kuhara Dalmacije priprema 5 tisuća porcija orza s teletinom za Splićane i njihove goste. U kušanju delicije pridružit će im se i premijer Orešković. Večeras je tombola u 19 sati a potom koncert i vatromet.