Program proslave blagdana Svetog Dujma

0
Foto: splitculture.hr

Odbor za obilježavanje blagdana Svetog Dujma – Dana Grada Splita 2016. usvojio je program obilježavanja blagdana sv. Dujma.

Program obuhvaća preko sedamdeset manifestacija kulturnog, zabavnog, vjerskog, edukacijskog i sportskog sadržaja. Iako je tradicionalni  Turnir o’ balot započeo još 19. ožujka, a izložba „Prvih deset“ Splitske tiramole u nedjelju, 24. travnja 2016., događanja će se intenzivirati nakon  ovoga četvrtka, 28. travnja, kad započinje Devetnica u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Uslijedit će tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada na Marjanu u organizaciji SSSH za koju će prigodu je Grad Split osigurao 1700 porcija fažola i besplatni prijevoz za građane na relaciji HNK Split- Marjan.

Istog dana u gradskoj luci točno u podne će se održati veslačka regata osmeraca Oxforda- Cambridgea-Splita, a navečer s početkom u 21.00 sat na Peristilu će se održati Sudamja fest 2016. koncert duhovne glazbe. Uslijedit će Fešta sv. Križa te nastupi KUD-ova na Rivi.

41. praznik cvijeća u Dioklecijanovim podrumima bit će otvoren 5. svibnja, a nakon svečanosti otvorenja predviđen je nastup pučkih pjevača na Perisitlu, dok će Klapska večer biti 6. svibnja u splitskom teatru. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Splita i dodjele nagrada Grada održat će se u HNK Split, dok će se tradicionalni Sajam Sudamje održat na Rivi 6. i 7. svibnja, a na sam blagdan sv. Dujam , 7. svibnja središnje događanje je procesija od Peristila do Rive i misa na rivi koju će ove godine predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Nakon mise održat će se na splitskoj peškariji podjela 5000 porcija orzota s teletinom koje pripremaju kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija. U popodnevnim satima predviđena je tradicionalna tombola, a potom i koncert Marjana Bana i Magazina te vatromet. Program završava proslavom Dana Marjana, 15. svibnja 2016.