Prometne nesreće u Splitsko-dalmatinskoj županiji uzele već 10 života

0
Foto: pixabay

Policijska uprava splitsko-dalmatinska pozvala je sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje prometnih propisa. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Jutros, oko 00:40 sati u Vrgorcu dogodila se prometna nesreća, sudar dva osobna vozila. U prometnoj nesreći smrtno je stradao suvozač, 18-godišnji mladić.

U nedjelju 03.05.2020. oko 15:20 u mjestu Otok Dalmatinski 22 godišnji vozač osobnog automobila uslijed neprilagođene brzine po izlasku iz zavoja gubi kontrolu nad vozilom, slijeće na travnatu površinu i udara u suhozid. 22-godišnji vozač je hospitaliziran i njegovo zdravstveno stanje je teško.

U subotu 02. svibnja u Poljičkoj ulici u Splitu teretno vozilo oborilo je pješakinju koja je prelazila cestu na obilježenom pješakom prijelazu. Pješakinja je s teškim ozljedama prevezena u bolnicu. 68-godišnja žena naknadno je preminula u bolnici

U petak 01.05.2020. oko 21:20 u mjestu Duge njive 20-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom. Uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom kojom prilikom je lijevim kotačima sišao van kolnika, prednjim donjim dijelom udario u kamen, nakon čega se vozilo prevrnulo i sletjelo u provaliju dubine 14 m. 20-godišnji vozač je uslijed dobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja.

Pola sata nakon ponoći u nedjelju 26. travnja u mjestu Žrnovnica 25-godišnji vozač osobnog automobila u kojem je prevozio dva putnika nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti, uslijed čega je ulaskom u oštri nepregledni zavoj izgubio kontrolu nad vozilom kojim je izletio van kolnika na zemljanu površinu gdje se nastavlja nekontrolirano kretati, udara u stablo od koje se vozilo odbilo i nastavilo letjeti zrakom pri čemu se okretalo, potom zadnjim djelom udara u kameno-zemljanu površinu gdje se i zaustavlja. Tri dana nakon toga u bolnici je preminuo 20-godišnji putnik.

Izdvojili smo samo najteže prometne nesreće koje su se dogodile na području ove PU od kraja travnja do danas.

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske smrtno je stradalo 10 osoba.

Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu na području Splitsko-dalmatinske županije, a to ćemo i nastaviti raditi posebno tijekom vikenda.

Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu – vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli.

Apeliramo na sve sudionike da svojim ponašanjem u prometu ne ugrožavaju sebe i druge, te da poštujući prometna pravila, čuvaju svoj život i živote drugih osoba.

Budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge!