Prosvjed bivših radnika Dalmacijavina

0
Foto: RD

Bivši radnici Dalmacijavina d.d. u stečaju u srijedu, 21. veljače, mirnim prosvjedom u Splitu još jednom su apelirali na državu da dobiju svoja potraživanja. Oko stotinjak bivših radnika okupilo se u trajektnoj luci ispred zgrade nekadašnjeg pogona.
Dalmacijavino je 2012. otišlo u stečaj, no tvrtka je nastavila raditi i gomilati dugove prema državi. Tek u 11. pokušaju prodaje, Dalmacijavino je našlo novog vlasnika, tvrtku Oštrc Marinka Zadre, a novac od prodaje sjeo je na blokirani račun.

U sindikatu tvrde da bi država mogla donijeti određena zakonska rješenja kojima bi omogućila da 500-injak bivših radnika dobije neisplaćene plaće i otpremnine. Radnici su državi predložili nagodbu kako bi ih obešteti za zgradu u trajektnoj luci koja je izuzeta iz privatizacije, jer je na pomorskom dobru. Sada je zatražena revizija postupka u kojem je tvrtka u stečaju tužila državu, a Visoki trgovački sud je odbio.

Bivši radnici su pomoć tražili i ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije. Župan Blaženko Boban obećao im je kako će pokušati dogovoriti da predstavnike radnika primi premijer Andrej Plenković.

Potom su otišli ispred zgrade splitskog Županijskog suda. Pozivali su zamjenicu županijskog državnog odvjetnika Lendi Pezzi da se spusti među njih i objasni im kako su izgubili pravo na plaće i otpremnine, iako su u prvom naplatnom redu.

Ročište za podjelu stečajne mase Dalmacijavina d.d. u stečaju je u petak u 10 sati, a iako je tvrtka prodana za 70 milijuna kuna, radnici vjerojatno neće dobiti ništa, jer je tvrtka dužna državi za poreze i trošarine.