Prosvjed odgojiteljica u Splitu

0
Foto: RD
Prosvjed odgajateljica u dječjim vrtićima zbog nezadovoljstva prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju održani su  u Splitu te u još 56 hrvatskih gradova i općina.

“Ukidanje državnog pedagoškog standarda znači da od trenutka kad to stupi na snagu više nemamo nikakve odredbe o tome koliko djece može biti u skupinama, koliko trebaju biti veliki prostori za rad s djecom, kakve su sigurnosne odredbe, nego sve ostaje na odluci ministra u obliku pravilnika kojeg može mijenjati i donositi kako želi, bez ikakvih kriterija”, rekla je.

Neprihvatljivim je ocijenila i omogućavanje učiteljima razredne nastave da se zaposle u vrtićima, tako da uz malo doškolovanja mogu doseći akademsko zvanje odgojitelja. Takva mogućnost prekvalifikacije ne postoji nigdje u svijetu i pitanje je li u skladu s Ustavom, rekla je Turković Gulin. Istaknula je da nije problem da učitelji, koji nemaju mjesta u školama dođu pomoći u vrtićima, ali bi i dalje trebali biti nestručna zamjena jer njihovo obrazovanje nije isto kao i ono odgajatelja, jer ni odgajatelji ne mogu biti učitelji.

Nismo išli na masovnost, ovdje je moglo biti 2000 ljudi. Htjeli smo poslati poruku da se možemo okupiti i da nećemo šutjeti, rekla je. Za kraj je naglasila da je Hrvatska barcelonskim sporazumima prihvatila EU standarde po kojima do kraja 2022. godine u dječjim vrtićima treba imati 95 posto predškolske djece. Sad imamo na nacionalnoj razini oko 55 posto, pa do kraja godine moramo utrpati tu razliku negdje, jer će nas EU u protivnom kazniti. No to ne može biti na štetu djece i preko leđa odgojitelja, istaknula je Katarina Turković Gulin.

​Veliki broj odgojiteljica okupio se predvečer i u Marmontovoj ulici i na Rivi u Splitu izražavajući nezadovoljstvo zbog najavljenih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Organizator prosvjeda u Splitu je Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvit Mediterana u Splitu i koordinatorica prosvjeda Ana Lunić je novinarima izjavila da su se okupile zbog odluke ministra da ukine državni pedagoški standard, a da se prije ni s kim iz struke nije posavjetovao. Kako je rekla, državni pedagoški standard je odredba po kojoj se zna koliko djece može biti u jasličkim i vrtićkim skupinama i koje veličine trebaju biti prostorije u kojima se djeca čuvaju.