Prosvjed u Dugopolju i Muću (FOTO)

0
Foto: Radio Dalmacija

Održan je prosvjed protiv upojnih jama na Dugopolju te divljeg deponija na jamama u Muću. Pokretač akcije je Ante Janković, član građanske inicijative “Ne daj se Cetino”. Naime upojne jame napravljene su kako bi se riješio problem odvodnje oborinskih voda sa autoceste Zagreb-Split-Ploče. Upravo u tome vide razlog zamućenja vode u vodoopskrbnim sustavima koji se napajaju s rijeke Jadro.

Upojne jame u kršu, posve su neprihvatljiva rješenja, obzirom da je krš spužva, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da su u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro, praktično na samom izvoru.
Posebno se ističe upojna jama ispod benzinske postaje Crodux Jug gdje je bušenjem dubinskih mina i enormnom količinom eksploziva, zabijen nož u srce rijeke Jadro. – Posljedice danas pijemo svi.
Goleme količine najgorih sastojaka: ulja, masti, gumene prašine, kočionih obloga, kočionih tekućina, antifriza… dospijevaju izravno u izvor rijeke Jadro, truju vodu i nanose nesagledive posljedice po zdravlje široj okolici drugog grada u Republici Hrvatskoj.
I svi se prave da ne znaju ništa… – A, znaju i ne čine ništa! I svaki dan je sve gore i gore, poručuje Janković.

Potporu prosvjedu dale su i druge građanske ekološke inicijative, pa tako iz Vinko Grgurević, predsjednik Ekološke udruge Zvona Kaštela. Nadležna tijela su kaže propustila zaštititi vode.

U Dugopolje je došao i Mostov Miro Bulj koji je nedavno u Saboru ostao jedini zastupnik na kraju rasprave o paketu vodnih zakona.