Prosvjedi umirovljenika za dostojanstvenu starost

0
Foto: Pixabay

Prosvjed umirovljenika pod nazivom «Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti» koji organizira Sindikat umirovljenika Hrvatske, održat će se u šest gradova.

Središnji prosvjed je u podne u Zagrebu a istodobno će se održati i u Splitu, Puli, Osijeku i Slavonskom Brodu te u 16 sati  u Zadru.

Sindikat umirovljenika traži od Vlade hitne mjere protiv siromaštva starijih. Prvenstveno, povećanje minimalne mirovine s 959 na 1.600 kuna, odnosno pola minimalne bruto plaće. Zatim, državni dodatak za sve starije od 65 godina i već traženo uvećanje za 19 posto u odnosu na dug.

Zahtjevi umirovljenika su nerealni, poručio je premijer Andrej Plenković dodajući da su mirovine usklađivanjem ove godine rasle više nego u posljednjih devet godina.

Iz  Sindikata umirovljenika Hrvatske poručuju kako je vrijeme da se  izbore za dostojanstvenu starost. Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena čekati, podnijeli su teret rata i recesije, a sada im je uskraćeno pravo na dijalog i suodlučivanje a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske granice siromaštva.