Prosvjedna šetnja Marjanom protiv teške mehanizacije

0
Foto: RD

U 11 sati od Marjanskih vrata do Bena započela je prosvjedna šetnja građana u organizaciji Inicijative Naš Marjan. Inicijativa je okupila građane koji se protive da se u čišćenju šume od nametnika, mediteranskog potkornjaka, koristi teška mehanizacija.

Elaborat Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan za izradu vlaka za odstranjivanje bolesnih stabala obuhvaća vrlo agresivne zahvate u Park šumi. Njime se navodno planira izraditi šumske prometnice širine 3 i pol metra za prolazak šumarskih strojeva, na pojedinim trasama planirano je zaravnavanje terena, a na nekim i razbijanje stijena ili kamenih blokova, zasijecanje terena te izrada pratećih pokosa i nasipa.

Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan tvrdi da nema nikakvih nezakonitosti.

Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić kazao je da podržavaju sve zahtjeve inicijative Naš Marjan, a da se svi mogu svesti u jedan zajednički nazivnik, a to je – sve se može odraditi bez bagera i teške mehanizacije.

Županijski vijećnik iz stranke Pametno Ante Renić kazao je kako na naplatu dolazi nerad i nebriga svih ovih godina i kako je teško stanje na Marjanu rezultat lošeg upravljanja i uhljebljivanja u JU za upravljanje Park šumom Marjan. Znakovito je što gradonačelnik šuti. Imamo najveću krizu s Marjanom ikada, a gradonačelnik nije dao niti jednu izjavu o tome, ni gradonačelnik prije njega, ni onaj prije, kazao je Renić.