Puhovski za RD:”Odluka Britanaca dokaz jačanja nacionalizma”

0
Foto: screenshot/you tube

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za Radio Dalmaciju odluku Britanaca na referendumu o izlasku iz EU.

Takva odluka znači pobjedu jedne verzije nacionalizna u interpretaciji suverenosti i u najrazvijenijim zemljama svijeta i znači značajno slabljenje EU i politički i ekonomski.

Puhovski je naglasio kako je pitanje broj jedan pitanje hoće li Britanija ostati u zajedničkom tržištu EU, čime ne bi došlo do nekih većih promjena u ekonomiji; “Pitanje je hoće li i neke druge države kao naprimjer Češka koja to već ima na dnevnom redu parlamenta krenuti u slično odlučivanje i s treće strane hoće li doći do unutrašnjih potresa u Velikoj Britaniji jer Škotska i Irska se smatraju osobito pogođenim takvom odlukom.

Puhovski očekuje reorganiziranje EU, njeno jačanje na slabijem teritoriju, a najcrnji scenariji dogodio bi se pobjedom Marin Le Pen u Francuskoj; “To bi onda značilo da se EU politički svodi na Veliki Njemačku, što nije dobro. Što se Hrvatske tiče mislim da je to nešto što hrvatskim interesima ne odgovara jer će se sav interes okrenuti u središtu europske moći u Bruxellesu na drugu stranu od Hrvatske.

Puhovsi očekuje i političko slabljenje EU u odnosima sa Rusijom, ali i u odnosima sa SAD – om, kao i slabljenje Citya kao središta bankarske moći.

big ben