Puna godina dana s koronavirusom u Hrvatskoj

0
Foto: pixabay.com

Prije točno godinu dana koronavirus službeno je ušao u Hrvatsku. Prvi slučaj potvrđen je 25. veljače prošle godine u Zagrebu. Obolio je 26-godišnjak, koji je došao iz Milana. Do danas je u Hrvatskoj oboljelo više od 240 tisuća ljudi. Oporavilo se gotovo 233 tisuće, a preminulo je 5.477 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u intervjuu za Jutarnji list kazao kako mu ni na kraju pameti nije bilo da će kriza ovoliko trajati, ali da je zbog cjepiva optimist. Govoreći o vremenu pred nama, Beroš kaže kako je u proljeće najvažnije održati ovu razinu odgovornosti, pridržavanja mjera kod građana da nam brojevi zaraženih, oboljelih, hospitaliziranih i umrlih budu što manji kako idemo prema ljetu, a da istodobno raste broj cijepljenih osoba. Jedno s drugim će odrediti situaciju tijekom ljeta i turističke sezone. Bude li sreće i dovoljno cjepiva, jesen bi mogla biti puno stabilnija nego ona lanjska, kaže ministar.

Zbog pogoršanja epidemiološke slike na jugu zemlje, od danas se nastava u svim školama u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima odvija online. Izuzetak su samo maturanti. Već od ranije u Kanavlima su zatvoreni vrtići. Stožer civilne zaštite te općine jučer je donio i odluku o zabrani održavanja svih sportskih okupljanja i treninga na otvorenom i zatvorenom.

Istarski stožer pak traži otvaranje terasa kafića od 1. ožujka, a iz Nacionalnog stožera poručuju da o epidemiološkim mjerama intenzivno razgovaraju.