Putin napao Ukrajinu

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin u izvanrednom obraćanju koje su u noći sa srijede na četvrtak po hrvatskom vremenu emitirali ruski mediji objavio je početak, kako je rekao, specijalne vojne operacije u Donbasu. Nedugo potom, začule se se detonacije u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Putin je u nenajavljenom govoru objavio da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu.

Putin je zaprijetio:”Imam nekoliko vrlo važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u događaje: tko god nas pokuša omesti ili čak stvoriti prijetnju našoj državi i narodu, mora znati da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica s kojima se nikada u svojoj povijesti niste suočili.”

Kijevom odjekuju sirene koje upozoravaju na zračne napade, a građani, čini se, pokušavaju pobjeći iz grada. The Guardian izvještava o velikim gužvama na izlazu iz Kijeva u četvrtak ujutro. Uplašeni građani su nakrcali automobile i bježe od rata, a gužve su i pred bankomatima te na benzinskim crpkama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za cijelu zemlju.

U obraćanju naciji Zelenski je rekao da Rusija napada vojnu infrastrukturu i granične postrojbe. Nemojte paničariti, spremni smo na sve, pobijedit ćemo, rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov izjavio je da je neprijatelj započeo intenzivno granatiranje ukrajinskih jedinica na istoku, kao i vojnih kontrolnih centara i aerodroma.

Ssirene su se čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, dvije velike eksplozije zabilježene su kod obalnog grada Mariupolja na istoku zemlje.