Računalna prijevara – policija poziva na oprez

0
Foto: splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr

Zaprimljena je prijava 36-godišnjakinje koja je putem mobilne aplikacije od osobe koja se predstavila kao zainteresirani kupac predmeta koje je oglasila na prodaju na društvenoj mreži dobila poveznicu- link preko koje je dala podatke svoje bankovne kartice. Nedugo potom je zamijetila kako joj je s računa skinut novac. Slijedi kriminalističko istraživanje.

“Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u kupovini on line i kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te nadalje da svoje osobne podatke ne ustupaju nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva „SafetyNet-Bitka za sigurnost“ jer želimo da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta”, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.