Rukometaši u Poljskoj bez Vorija

0
Foto: sh.wikipedia.org

Donedovni kapetan hrvatske muške rukometne reprezentacije Igor Vori ne nalazi se ni na širem popisu od 28 igrača koji kandidiraju za nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj (15. – 31. siječnja 2016.), kojeg je u petak na konferenciji za medije u Zagrebu obznanio izbornik Željko Babić.

Igor je puno dao za hrvatski rukomet i nakon dugo vremena ga neće biti na velikom natjecanju. Moramo profilirati zamjenu Igoru, a Europsko prvenstvo u Poljskoj je izvrsna prilika za to. Imamo mlade igrače koji nikada nisu imali tako važnu ulogu. Jednom se mora napraviti rez i dati prilika tim mladim ljudima, ako pričamo o budućnosti, argumentirao je izbornik Babić odluku o neuvrštavanju Vorija među kandidate.

Igor Vori je bio uključen u sve uspjehe hrvatske reprezentacije od osvajanja zlata na Svjetskom prvenstvu 2003. u Portugalu, a posljednji je nastup u hrvatskom dresu imao u lipnju ove godine u kvalifikacijama za EP u Poljskoj. S Igorom smo obavili razgovor. Ako baš bude trebalo i procijenimo da nam je Igor potreban, on će se vratiti. Jasno da to nisu lake i popularne odluke, međutim, moraju se donijeti. Nadam se da je toga svjestan i Igor, dodao je Babić.

S popisa od 28 imena, izbornik je izdvojio njih 18 koji će 26. prosinca započeti prvi dio priprema u Ivanić Gradu, a u drugoj fazi, nakon Nove godine, priključit će im se Domagoj Duvnjak, Marino Marić i Jakov Gojun. Za prvu fazu priprema pozvani su: vratari Mirko Alilović (Veszprem), Ivan Pešić (Meškov Brest) i Filip Ivić (PPD Zagreb); krila Manuel Štrlek (Vive Tauron Kielce), Antonio Kovačević (PPD Zagreb), Ivan Čupić (Vive Tauron Kielce) i Zlatko Horvat (PPD Zagreb); kružni napadači Ilija Brozović (HSV Hamburg), Krešimir Kozina (SG Flensburg-Handewitt) i Tin Kontrec (PPD Zagreb); vanjski igrači Marko Kopljar (Barcelona), Luka Šebetić (PPD Zagreb), Mario Vuglač (Lekhwiya SC), Igor Karačić (Vardar), Luka Cindrić (Vardar), Domagoj Pavlović (PPD Zagreb), Marko Mamić (Dunkerque HB Grand Littoral) i Ivan Slišković (Veszprem).

Babić je istaknuo da je Tin Kontrec priključen kao zamjena za trenažni proces, dok se reprezentaciji ne priključi Marino Marić. Osim spomenutih igrača, na širem popisu su još vratari Mate Šunjić (Créteil Handball) i Ivan Stevanović (PPD Zagreb), krila Lovro Mihić (PPD Zagreb) i Jerko Matulić (Chambery) te vanjski igrači Šime Ivić (Celje Pivovarna Laško), Drago Vuković (Fuechse Berlin) i Sandro Obranović (PPD Zagreb), koji mogu biti priključeni pripremama, ako će se za to pokazati potreba, odnosno u slučaju neželjenih ozljeda.

Hrvatska je na Europskom prvenstvu u prvoj fazi natjecanja smještena u skupinu B, kojoj su domaćin Katowice, zajedno s Bjelorusijom (15.1.), Norveškom (17.1.) i Islandom (19.1.). U drugu fazu natjecanja plasirat će se tri najbolje reprezentacije i spojiti se u novu skupinu s tri najbolje momčadi grupe A u kojoj će se u prvom krugu natjecati Francuska, Poljska, Makedonija i Srbija. (Hina)