Ruski kozmonaut u Splitu

0

U Splitu boravi ruski kozmonaut Sergej Zaljotin. Uoči ovogodišnjeg izdanja festivala znanstvene fantastike „FantaSTikon“, primila ga je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

Do sada je letio u više svemirskih misija, pri čemu je u svemiru proveo ukupno 83 dana, a bio je i zadnji zapovjednik ruske orbitalne stanice „Mir“ čija je misija okončana 2001. godine. Zaljotin je jedan od rijetkih astronauta koji je boravio izvan raketnog modula i obavio jednu svemirsku hodnju („spacewalk“) u trajanju od 5 sati.

Ruski kozmonaut, inače i županijski vijećnik oblasti Tula, u razgovoru sa zamjenicom gradonačelnika izrazio je oduševljenjem ljepotama Splita.

U Fotoklubu Split Zaljotin je otvorio i izložbu “Prva žena u svemiru: Valentina Tereškova”. Zaljotin je nositelj odličja Heroja Ruske federacije i trenutačno je test-astronaut Svemirskog centra „Jurij Gagarin“ kod Moskve gdje radi na razvoju novih svemirskih projekata. U sklopu programa „FantaSTikona“, čiji je jedan od pokrovitelja Grad Split, Zaljotin će održati predavanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.