Sabatina 2016. u Neumu!

0

Najveći domaći susret vinara i vinogradara Sabatina održat će se od četvrtka do subote u Neumu.

U Grand hotel Neum se očekuje dolazak brojnih vinara, tvrtki, ugostitelja, sommeliera i drugih sudionika iz svih hrvatskih vinskih regija, ali i inozemstva. Tradicionalno Sabatinu organizira Zadružni savez Dalmacije, a predsjednik Lordan Ljubenkov nam je objasnio kako to da se Sabatina prvi put održava izvan Hrvatske: Već dugi niz godina vinari iz hercegovačkog vinogorja primarno ali i vinari iz BiH rado dolaze na ‘Sabatinu’. Onda kad je došlo i eterično bilje i kad se počelo uzgajati smilje počeli smo još bolje surađivati sa znanstvenicima i stručnjacima iz BiH iako su ljudi postavili jednu granicu. Ovo je što se tiče klime i zemlje jedno područje i to su vrlo zanimljive i slične sorte, a ima ih i istih. Tako da su to proizvodi iznimno zanimljivi za tržište, a imamo iste interese – upisati Dalmaciju pa onda i Hrvatsku pa i BiH kao zemlje koja imaju izvanredna, zanimljiva vina.

Kao i do sada ulaz na Sabatinu je slobodan,a trodnevni program uključuje sajam vinogradarstva i vinarstva, stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda. I uvijek vlada veliki interes: Možemo reći da ove godine bilježimo najveći broj sudionika do sada i najveći broj prijavljenih uzoraka ali to je i logično jer imamo i duplu dozu i vinara i znanstvenika i stručnjaka pa evo i medija koji će pratiti ‘Sabatinu’. To nas jako raduje!

Zanimalo nas je jesu li vinogradari i vinari zadovoljni ovogodišnjom berbom, odnosno kvalitetom?

Kada bi gledali onako statistički, što se tiče količine, možemo reći da je ovo jedna prosječna berba. Što se tiče kvalitete ona je malo iznad prosjeka. Međutim, vrlo je različita situacija od vinograda do vinograda, kazao je Lordan Ljubenkov.

Ponovimo još jednom, Sabatina u Neumu započinje u četvrtak u 18 sati u Grand hotelu Neum dodjelom osobnih i kolektivnih priznanja i priznanja za najbolja vina. Potrajat će do subote navečer kada će biti proglašeni šampioni Sabatine.