Saborski klubovi bez dogovora o skraćivanju rasprave u petak

0
Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Saborski klubovi nisu se u ponedjeljak uspjeli dogovoriti o prijedlogu predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera da u petak, zbog ekonomičnosti, o novoj Vladi i njezinom programu, raspravljaju samo zastupnički klubovi, ne i zastupnici pojedinačno.

Budući da SDP to nije prihvatio, a onda ni neki drugi oporbeni klubovi, postupat ćemo po Poslovniku, izjavio je Reiner nakon sastanka s predstavnicima klubova. Pojasnio je kako je “radi ekonomičnosti i dostojanstva Sabora”, predložio da u petak diskutiraju samo klubovi.

Imamo 13 klubova, po Poslovniku svaki ima pravo govoriti 15 minuta, zajedno s predstavljanjem (Vlade), izborima, to će biti negdje između sedam i osam sati, izračunao je Reiner i istaknuo kako je “radi dostojanstva Sabora” apleirao na sve klubove da se rasprava pokuša svesti na razumnu mjeru. Jer ako se to produži do ponoći, a onda primopredaja Vlade bude negdje u 2 sata u noći, nisam siguran da će to pridonijeti bilo kome, a ponajmanje kvaliteti rada kako Sabora, tako i Vlade, rekao je predsjednik Sabora.

Sabor i njegove zastupnike u petak čeka maratonski rad – mandatar Tihomir Orešković Saboru predstavlja svoju Vladu i njezin program, a Sabor osim toga treba izabrati svoje potpredsjednike, 30-ak radnih tijela i tajnika. Mogu samo reći da takav prijedlog nije došao, pa kad dođe – onda ćemo o njemu raspravljati, odgovorio je Reiner na novinarsku tvrdnju da Most NL, partner HDZ-a, predlaže ukidanje zastupničkih privilegija, među njima i “6+6”, dakle da dužnosnik kojem prestane dužnost ima pravo šest mjeseci primati punu, a šest polovicu plaće. Hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekom rekao što učiniti jednog dana, uzvratio je predsjednik Sabora na novinarsko ustrajavanje da kaže je li voljan podržati prijedlog o smanjenju dužnosničkih privilegija. (Hina)