SDP Split: Fantasyland na Korešnici ili POS Hercegovčka?

0
Foto: SDP Split

SDP Split predlaže da bi Prometova garaža mogla postati ‘POS Hercegovačka’ umjesto da se ide na “Fantasyland” u Korešnici. Boris Bulović prokomentirao je najavu gradnje u istočnom dijelu Splita.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Grad Split je najavom gradnje cijelog jednog stambenog naselja na Korešnici, u maniri najboljeg mađioničara, bacio prašinu u oči svojim sugrađanima koji nažalost nemaju riješeno pitanje stanovanja. A manipulacija nadom je najgora stvar za ljude koji je očajnički trebaju. Balon je to kojeg je gradonačelnik rutinerski ispustio u eter u doba kada Grad Split nije u stanju u normalnim rokovima obnoviti najobičniju prometnicu. Naravno da nije realno očekivati išta od ovakvih megalomanskih projekata u dogledno vrijeme jer evidentno ova privremena gradska vlast nema sposobnosti za to.

Na 15 hektara zelene površine, koju je Vlada velikodušno dala Gradu, kvalitetnom gradnjom rahlog tipa planira se riješiti smještaj za 3000 ljudi. Dalo bi se u tu priču još nekako i povjerovati da je Split na Arapskom poluotoku i da je Emir namjesto gradonačelnika, ali ovako ta priča izgleda krajnje bizarno i nesuvislo. No, puštena je u javni prostor tako da smo na trenutak pomislili kako smo usred kampanje za lokalne izbore, ali začudo nismo.  

Ovakvo širenje grada na istok predstavlja širenje de facto prigradskih naselja, a ne samoga grada. Umjesto u potpuno komunalno neopremljenom području, gdje infrastruktura ne postoji tj. iziskuje znatna materijalna ulaganja koja, ruku na srce, Grad ne može realizirati, puno bolje bi bilo koristiti već postojeće prostore u tkivu grada da se prenamjene u korisnije svrhe. A mogao bi se naći barem jedan takav prostor, evo na primjer garaža Prometa mogla bi postati – POS HERCEGOVAČKA.

Naime, ne bi li na mjestu gdje je trenutno smještena garaža Prometa bilo ljepše vidjeti gradsko naselje u koje bi se uklopile potrebe za stanovanjem najrazličitijih socijalnih kategorija? Ovdje pričamo o kapacitetima dostatnima za nekoliko tisuća ljudi u samom gradu, što nije zanemarivo. Infrastruktura za realizaciju jednog takvog stambenog kompleksa postoji na toj lokaciji, ali zašto da bude tako jednostavno?!

A gdje s voznim parkom Prometa? Prema odluci Vlade, sa sjednice u Splitu iz lipnja 2019. godine, zemljište na Dračevcu je Gradu dano namjenski, a dio namjene je i „Uređenje Prometnog centra grada Splita koji će obuhvaćati garažu, upravnu zgradu te upravljački centar javne komunalne tvrtke za prijevoz Promet d.o.o.“. Dapače i milijunska sredstva su tobože osigurana kroz ITU mehanizam i upravo tu ova priča doživljava zanimljiv obrat.

Na upit što je s tim projektom, iz Grada su nam između ostalog odgovorili: „Odlučeno je da se projekt ne realizira korištenjem sredstava namijenjenih tom projektu iz ITU alokacije Urbane aglomeracije Split u tekućoj EU financijskoj perspektivi… Pa će sredstva alocirana za realizaciju Prometnog centra na Dračevcu biti usmjerena u realizaciju prve faze Tehnološkog parka Split.“ Nažalost, ništa od svega u ovom sazivu gradske vlasti.

Dakle, novci za izmještanje Prometa su postojali, trebalo je zagrabiti u EU kasu, ali eto to se neće dogoditi iz tko zna kakvih i čijih razloga. Nota bene, u famoznom Masterplanu kojim je gradonačelnik mahao i premijeru u Zagrebu pred par dana, na parceli Prometa predviđena je „Novogradnja na gradskom zemljištu (preseljenje autobusne garaže)“ tzv. socijalna gradnja što naravno POS jest. Ako neće POS, logično je postaviti pitanje za koga se čuva to zemljište tj. ima li netko da je bacio oko na te atraktivne kvadrate? Odgovore znaju u Gradu.

Gradonačelniče, provedite anketu među potencijalnim stanarima novog naselja s jednim jedinim pitanjem: Gdje biste radije stanovali, u gradu na lokaciji POS HERCEGOVAČKA ili u prigradskom naselju FANTASYLAND na KOREŠNICI?  Rezultat neće iznenaditi.