Šibenik se predstavio u Milanu: “Grad je pozornica”

0
Foto: PR

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Šibenikom i Gradom Milanom, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske danas, 21. lipnja 2019. godine upriličio je bogat kulturno-umjetnički program u Milanu posvećen u cijelosti gradu Šibeniku, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine.

U počasnoj dvorani Milanskog trijenala, Grad Šibenik predstavio se programom pod nazivom „Grad je pozornica“ u sklopu koje je prikazan audio vizualni materijal, eno-gastronomsku ponudu šibenskog kraja dočarao je chef Rudolf Štefan i restoran „Pelegrini“, dok je glazbeni dio večeri upotpunila klapa „Šibenski pivači“.

U Šibeniku se godišnje održi tristotinjak kulturnih i zabavnih manifestacija. Kao najstariji festival izdvaja se Međunarodni dječji festival koji se u Šibeniku održava od 1958. godine. Pod zvjezdanim nebom, na najljepšoj pozornici na otvorenom – tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku svake se godine održi 50-ak glazbeno-scenskih događanja od rock i klasičnih koncerata do baleta i opera. Kazališna tradicija u našem gradu započela je prije 149. godina, kada je 1870. otvorena kazališna zgrada, jedna od najstarijih na hrvatskim prostorima. Ovogodišnja umjetnička i kulturna proslava Dana državnosti RH u Milanu kroz Šibenik stoga  s pravom nosi ime „Grad je pozornica“, budući da vas zahvaljujući specifičnom ambijentu kamo god krenuli u srcu povijesnog Šibenika čeka kameni trg, ulica i skalinada koje se bez velikih intervencija pretvaraju u pozornice, a samim time prolaznici postaji aktivni sudionici scenske umjetnosti.“, kazao je u prigodi otvorenja svečanosti gradonačelnik Željko Burić.

Predstavljanje Šibenika u Milanu započelo je već u četvrtak, 20. lipnja 2019. otvorenjem izložbe „Boje Šibenika“ koju je pripremio Muzej grada Šibenika u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske  u Milanu i Gradom Milanom. Izložba je otvorena u prostorijama Palazzo Seicentro gdje će posjetiteljima biti dostupna do 04. srpnja 2019.g.

Program u Milanu realiziran je u suradnji s Javnom ustanovom Tvrđava kulture, Turističkom zajednicom grada Šibenika, Muzejom grada Šibenika te Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje je program predstavljanja kandidiralo na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je za realizaciju projekta ostvaren iznos u visini  od 80.000 kn.