Šibenik: Slovenac utajom poreza oštetio državu za 786 tisuća kuna

0

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem u Odjelu gospodarskog kriminaliteta Službe kriminalističke policije, koje je provedeno u koordinaciji s Ministarstvom financija i Poreznom upravom Šibenik, je utvrđena osnovana sumnja da je 66-godišnji slovenski državljanin počinio kazneno djelo utaju poreza ili carine i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga.

Osumnjičeni je u svojstvu vlasnika i odgovorne osobe tvrtke sa sjedištem u Betini u vremenskom razdoblju od 1.siječnja .do 31. prosinca 2016. godine, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit za svoju tvrtku, suprotno odrednicama Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o porezu na dobit, Poreznoj upravi davao nepotpune i netočne podatke u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost, dok prijavu poreza na dobit uopće nije podnio, a što je utjecalo na utvrđivanje porezne obveze, odnosno, dovelo do smanjenja dužnog iznosa za plaćanje PDV-a, te nemogućnosti utvrđivanja poreza na dobit od strane Porezne uprave.

Na opisani način osumnjičeni je oštetio državni proračun za iznos od najmanje utvrđenih 786.791,08 kuna.

Ovim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da osumnjičeni, u istom svojstvu i vremenskom razdoblju, suprotno odrednicama Općeg poreznog zakona  nije vodio trgovačke ili poslovne knjige koje je po zakonu bio dužan voditi, ili ih je vodio tako da je otežana njihova dostupnost i preglednost poslovanja, izvijestila je šibenska policija.

Protiv osumnjičenog je Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeta kaznena prijava.