Šibenski sudci protiv grubih napada medija

0
Foto: arhiva

Udruga hrvatskih sudaca upozorila je priopćenjem na “grube” medijske napade na suce Općinskog suda u Šibeniku zbog posljednjih presuda i pozvala novinare da potiču argumentiranu javnu raspravu “umjesto što raspiruju niske strasti”, a neslužbeno se doznaje da se radi o napisima nakon izricanja uvjetne osude Tomislavu Horvatinčiću.

U priopćenju koje su potpisali predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa i predsjednik šibenskog ogranka Ljudevit Zoričić, ističe se da “rad sudaca i njihove odluke, makar mogu biti predmet javnog propitivanja, ne mogu i ne smiju biti povod za linč, vrijeđanje i omalovažavanje izvan svih općeprihvaćenih uzusa civiliziranog društva”.

“Plediramo na novinare, komentatore i medijske djelatnike da stručnošću i utemeljenošću komentara potiču uravnoteženu i argumentiranu javnu raspravu, a ne da rasparuju niske strasti koje  mogu imati i ozbiljne posljedice po sigurnost sudaca”, ističu.

Neslužbeno, priopćenje je provocirano medijskim objavama o sutkinji šibenskog Općinskog suda Maji Šupe nakon izricanja uvjetne osude zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću. On je u studenom osuđen na uvjetnu kaznu u trajanju od godinu i osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je 16. kolvoza 2011. poginuo talijanski nautičarski bračni par Salpietro.