Sindikati Hrvatske i Slovenije zajedno za veće plaće

0

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zveza slobodnih sindikata Slovenije potpisali su zajedničku izjavu o plaćama „Vrijeme je za NAŠ oporavak“.

Predsjednici Mladen Novosel i Dušan Semolič izjavu su potpisali ispred slovenskog dvorca Mokrice. U izjavi se poziva na promicanje i ubrzano ostvarivanje prava radnika, ponajprije većih plaća, što uključuje i pregovore o sklapanju kolektivnih ugovora.

Više novca u džepovima hrvatskih i slovenskih radnika nije dobro samo za radnike – dobro je i za stvaranje potražnje koja će postupno potaknuti gospodarstvo, što će rezultirati bržim rastom i pravednijom ekonomijom u obje zemlje. Snažno kolektivno pregovaranje i članstvo u sindikatu u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji najbolji je način za ostvarivanje većih plaća. Ono je alat rješavanja razlika u plaćama među muškarcima i ženama, kao i odustajanja od ugovora o radu s nula sati rada i od prekarnog rada. Sindikati u obje zemlje imaju veliku ulogu u pregovorima za više minimalne plaće, te za rast plaća općenito u poduzećima i lancima opskrbe,  zaključuje se, među ostalim, u Zajedničkoj izjavi o plaćama: „Vrijeme je za NAŠ oporavak“, potpisanoj u sklopu tradicionalnih susreta SSSH i ZSSS-a, uoči Međunarodnog praznika rada, „Sindikati bez granica“, koji se održavaju od 2007. godine.

Bogatstvo koje nastaje u društvu uglavnom stvaraju radnici. Bogatstvo mora biti pravednije raspodijeljeno – ponajprije s većim plaćama – stoga zahtijevamo podizanje radničkih plaća. Ne slažemo se s tvrdnjama vlasnika kapitala kako sada nije vrijeme za podizanje radničkih plaća. Za njih nikada nije pravo vrijeme da radnici dobiju veće plaće, da umirovljenici dobiju pristojnu mirovinu – ni u vrijeme krize, ali ni u vrijeme gospodarskog rasta. Samo za rast svog bogatstva, za povećanje profita i smanjenje socijalnih i radnih prava ne priznaju vremenska ograničenja, rekao je Dušan Semolič.

U vrijeme krize, kada je trebalo spasiti radna mjesta i samu tvrtku, radnici su se odricali i pristajali na smanjivanja mnogih materijalnih prava. Sada kada su stvoreni uvjeti za rast, od poslodavaca očekujemo vraćanje i povećanje tih prava. Svaki radnik treba primiti plaću dovoljnu za pristojan život i imati kvalitetno radno mjesto. Vrijeme je za naš oporavak, rekao je Mladen Novosel.