Siniša Varga: Hrvatska nema ni Vladu ni saborsku većinu

0
Foto: CROPIX/ Goran Mehkek

Bivši SDP-ov bivši ministar zdravlja Siniša Varga u Podstrani je predstavio model održivog javnog zdravstvenog sustava.

Varga  je za RD komentirao  nedostatak kvoruma u Saboru, zbog čega već treći tjedan zaredom nije bilo glasovanja.  Hrvatska nema ni vladu ni saborsku većinu. Ne provode se ni elementarne stvari koje se tiču državotvornosti. Pozivam i HDZ i Most da se ozbiljno prihvate posla, neka počnu provoditi reforme koje su najavili za boljitak hrvatskih građana, a ne samo, na primjer u zdravstvu, nametati nove harače, 150 kuna ulaz u hitnu, naplaćivanje nadstandarda…To su sve stvari koje ne čine dobro ni Hrvatskoj kao zemlji a niti hrvatskim građanima, rekao je Varga.

Siniša Varga se osvrnuo  na  regionalizaciju bolnica koju je najavio aktualni ministar Dario Nakić.

Ono što SDP zagovara kroz regionalizaciju, to je da KBC Split kao državna bolnica postaje regionalni lider, gdje se Šibeni, Zadar i Dubrovnik podređuju KBC-u Split koji je pak u istom rangu kao i zagrebačke bolnice, Rijeka, Osijek itd. Ovo što ministar Nakić sada najavljuje je jedna čudna regionalizacija gdje izjednačava Šibenik, zadar, Dubrovnik i KBC Split, da su to bolnice istog ranga. To je apsolutno neprihvatljivo i to onda čini Zagreb primatom.

Komentirajući izjavu ministra Nakića kako su bolnice u prva tri mjeseca ove godine napravile novih 160 milijuna kuna duga, Varga je ustvrdio kako je za minus odgovoran sam Nakić te da je on u 2015. godini dokazao da bolnice mogu poslovati u plusu. Dokazali smo da 61 bolnica u Hrvatskoj po prvi put u zadnjih 20 godina poslovale pozitivno. Trend se trebao nastaviti , na žalost Nakićev način upravljanja vodi u posve suprotnom smjeru, istaknuo je Varga.