Sinj: Počinje šesto izdanje Festivala znanosti

0

U Sinju se danas u 18 sati u Alkarskim dvorima otvara šesto izdanje sinjskog Festivala znanosti, projekta koji u Cetinsku krajinu dovodi cijeli niz domaćih i svjetskih znanstvenika koji će sudjelovati u brojnim predavanjima i okruglim stolovima.

Festival i ove godine svojim temama prati aktualna zbivanja iz svijeta znanosti kroz predavanja i rasprave o svemiru, svjetlosti, postanku života, virusima, cijepljenju, seobama, a pričat će se i o zagađenju, robotima kao i nanočesticama. Potvrdio nam je to jedan od idejnih začetnika festivala i predsjednik Organizacijskog odbora Mislav Cvitković s Instituta Ruđer Bošković, rođeni Sinjanin: Pa jako smo zadovoljni ali to je zapravo i logičan rezultat jer od početka inzistiramo isključivo na vrhunskim imenima koja odaberemo preko svjetske baze podataka gdje nađemo najbolje i najcitiranije hrvatske znanstvenike, bez ikakve politike, bez ikakvih poznanstava. Dakle, ljude koji su vrhunski, najbolji u Hrvatskoj ili u svijetu i u samom vrhu svjetske znanosti. Njih želimo predstaviti prije svega Sinjanima, a potom i cijeloj hrvatskoj javnosti. Kad imate vrhunske ljude, naravno da imate i vrhunski program.

Mislave, što je presudilo prije šest godina u izboru Sinja kao mjesta održavanja festivalskih događanja visoke znanosti u Cetinskoj krajini, u gradu Sinju?

Prije svega, ja sam Sinjanin i svi koji ovo radimo smo Sinjani. S druge strane, ja bi, da sam i iz Zagreba, ovo vjerojatno organizirao u nekoj manjoj sredini, lokalnoj. U Zagrebu i u velikim gradovima ovakvih događanja ima često i gradski život je jako zasićen. Nama je motivacija bila ta besperspektivnost sinjske omladine koju smo Mate i ja gledali iz dana u dan. Jedan i drugi smo zbilja neovisno došli do iste ideje kojoj smo dali zajedno ime i zajedno krenuli u to. Cilj nam je da tim ljudima pokažemo da postoji, drugi, bolji svijet, da postoje ljudi koji su uspjeli samo zahvaljujući svom poštenom radu, znanjem i trudom.

S obzirom da je riječ o znanstvenom skupu, kome se obraćate, tko je za Vas publika kojoj se veselite, a koja Vas je proteklih godina sa zanimanjem pratila na sinjskom Festivalu znanosti: Jedan dio programa su javna predavanja u Alkarskim dvorima, a ona su zbilja za sveopće građanstvo, znači da prosječan čovjek može vidjeti što ti znanstvenici rade. Drugi dio programa koji je nama izuzetno bitan jer dio u školama gdje naš svaki znanstvenik postane nastavnik određenog sata i predmeta na jedan školski sat. Svatko u Hrvatskoj bi imao ovdje što čuti, a Splićanima je Sinj na 20tak minuta tako da mislim da bi im moglo biti zanimljivo ‘zaprašiti’ u Sinj na bilo koje predavanje. Neće se pokajati!

Svi ste dobrodošli, festival traje do subote, a više detalja možete pogledati na stranicama Festivala znanosti www.fzsinj.org i Facebook stranici Festivala.

Festival znanosti Sinj