Školski sindikati od danas kreću u totalni štrajk

0
Foto: arhiva

Sindikati obrazovanja od danas kreću u frontalni štrajk.

Štrajkat će sve škole, svaki dan, sve do ispunjenja zahtjeva. Zaoštravanje sindikalnih akcija, potvrdili su sinoć iz Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. Čelnik tog sindikata Branimir Mihalinec potpisao pismo učiteljima u kojemu ih obavještava o početku frontalnog štrajka, svaki dan, do ispunjenja zahtjeva, navodeći da borba za dostojanstvo nema cijene.

Na FB su sindikati najavili  razne oblike industrijskih akcija tijekom ovotjednog zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu te veliki prosvjed 25. studenog u Zagrebu.

Sindikalisti su se, kako se neslužbeno doznaje, na opći štrajk odlučili nakon što su njihovi članovi postali nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka, kao i najave da im od danas neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Za 10 sati zakazana je konferencija za novinare  na kojoj će sindikati će pojasniti daljnju taktiku i rezultate referenduma.

Nakon najave totalnog štrajka, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručili su kako Vlada ostaje pri već komuniciranim stavovima, da je sindikatima sve udovoljeno te im se neće platiti dani u štrajku nakon 15. studenoga, kada su odbili još jednu ponudu Vlade.

Još jednom pozivaju učitelje i nastavnike da preispitaju svoju odluku o štrajku.

– Vrijeme je da djecu i učenike stavimo u prvi plan, a ne da inzistiramo na nerealnim zahtjevima koji nemaju financijsko uporište – rekao je u sugovornik iz Ministarstva rada za Jutarnji list.  Na pitanje razmišlja li Vlada o sudskoj zabrani štrajka i uvođenju radne obveze, poručuje kako se ne razmišlja ni o čemu represivnom, nego pozivaju da se preispitaju nerealne želje.