Slovenija u strahu od migranata i izbjeglica

0
Foto: arhiva

Bojazan da bi ih migranti mogli ugroziti među Slovencima je u porastu, dok je sve manje onih koji bi im izrazili dobrodošlicu ili ih imali u svojoj blizini, pokazala je najnovija anketa ljubljanskog “Dela”, objavljena danas .

Na pitanje je li ih strah zbog izbjegličke krize 54 posto ispitanika dalo je negativan odgovor, ali 32 posto potvrdilo je da ih je strah. Slična ispitivanja javnosti provedena prošle jeseni, na početku izbjegličke krize, pokazivala su da je strah od izbjeglica i migranata tada bio minimalan jer se kriza na početku doživljavala kao isključivo humanitarni problem.

Odnos Slovenaca prema izbjegličkom valu promijenio se nakon terorističkih napada u Parizu, a strah od izbjeglica raste i zbog produživanja izbjegličke krize za koju EU još nije našla rješenje.
U novoj anketi “Dela”, 67 posto ispitanika navodi kako migrantska kriza ima i humanitarni i sigurnosni aspekt, a 7 posto da se radi isključivo o humanitarnom pitanju, što je bitna promjena raspoloženja u odnosu na jesen prošle godine. (hina)