Soldo: Velika bijela psina u Jadranu je rijeđa nego jackpot na lotu

0

Nema razloga za paniku zbog morskog psa viđenog u blizini Trsta , a koji je Talijane jučer nagnao da proglase crveni alarm.

Tvrdi to vodeći hrvatski stručnjak za morske pse dr. znanosti Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Pa ljeti je normalno vidjeti morske pse u moru daleko češće nego zimi, kaže Soldo, a nasmijale su ga one informacije iz medija o jučerašnjem viđenju u blizini talijanske obale:
Jer ono što se jedino zna da je morski pas bio dugačak između metar i pol i dva, dva i pol. Sa svakom sigurnošću može se  kazati da od 28 vrsta morskih pasa u Jadranu samo dvije su potencijalno opasne, a vrlo vjerojatno jučer nije bila nijedna od njih. To su velika bijela psina i  psina dugonosa. Psina dugonosa se ne približava obali, a velika bijela kad se  izleže u prosjeku ima nekih metar i 70, pa ni to nije bilo to.

Vrlo je vjerojatno da je to ili modrulj ili lisica ili nešto slično, dodao je Soldo i kako mu nije jasno zašto su zbog toga Talijani proglasili nekakav “crveni alarm”

Morski psi se ipak više boje ljudi, nego ljudi njih, kaže nam Soldo, a dosadašnja statistika o napadima u hrvatskom dijelu Jadranskog mora govori da su sve napade doživjeli stranci:
Po svim podacima koje imamo još od polovine 19.stoljeća, a zadnji napad je zabilježen 2008. godine, zabilježeno je da su svi napadi izvršeni na strane državljane. NIkad nijedan  Hrvat u povijesti nije stradao. Preporučam ako ima neki strani državljanin da nabavi našu putovnicu i onda neće imati nikakvih problema.
našalio se naš stručnjak koji je ispunio svoju želju iz mladosti i plivao s “velikim bijelim” u afričkim vodama. To mu je bilo apsolutno ugodno iskustvo i u šali kaže kako je sretan je što je preživio.

Mogućnost da se s broda , dakle ne dok ste u moru vidi velika bijela psina u Jadranu  manja je nego li šansa da u istom tjednu dvaput dobijete jackpot na lotu, ali za svaki slučaj poslušajte njegov savjet što u slučaju da se nađete “oči u oči” s tom vrstom morskog psa:
Jedina stvar je što morate se uspraviti, nikako ležati na površini mora i najveća zabluda je da se morate umiriti, već treba zauzeti nekakav obrambeni stav i tako ne dopustiti velikoj bijeloj psini da vam priđe i gricne kako bi vidjela o čemu se radi.

Prestankom lova tuna nestale su i velike bijele psine u Jadranu, istaknuo je Soldo i dodao kako imamo sreću da je naše more čisto i prozirno, jer ona ljude napada greškom zamijenivši ih za hranu:
Važno je kupati se u čistom moru, da vas bolje prepozna.