Spašeno troje čeških tinejdžera koje je bura odnijela na Brač

0

Troje tinejdžera, stranih državljana prema neslužbenim informacijama, spašeno je kasno sinoć nakon što ih je bura odnijela od Lokve Rogoznice put Brača. Djeca su bila na daskama za veslanje.

U spašavanju su sudjelovali i omiški vatrogasci čiji nam je zapovjednik Višeslav Pešić rekao: ”Jučer smo dobili dojavu uu 22:40 da je došlo do nestanka troje djece na daskama. Pronašli smo ih, u potragu su se uključili mještani, kapetanija i policija. Zahvaljujem se mještanima od Dugog Rata do PIska. Dvoje djece pronašli smo na Braču, a jedno je bilo u  moru blizu Brača. Dobro su svi i sretno su vraćeni.”

Kako doznajemo u pitanju su češki turisti.

Evo što kaže policija:

Sinoć, 17. srpnja 2022. godine, oko 22 sata Policijska postaja Omiš zaprimila je informaciju kako se s područja Lokve Rogoznice troje djece, stranih državljana, u dobi od 15 i 14 godina, na sup daskama s veslima udaljila od obale i da se nisu vratili na kopno, te da nitko ne zna gdje su.
Policijska postaja Omiš odmah je uz djelatnike Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirala akciju traganja za djecom. Na teren su odmah izašli policijski službenici, izvještena je Lučka kapetanija, vatrogasci i HGSS.

Policijski službenici pretraživali su obalni dio u dva smjera, prema Pisku i prema Omišu. U traganje su se svojim brodicama uključili građani, Lučka kapetanija, te vatrogasci DVD Omiš s brodicama, a sve kako bi se u što manje vremena pretražio što veći prostor i pronašla djeca.
O nestanku djece odmah smo obavijestili cijeli operativni sastav policije, a posebno Policijsku postaju Brač koji su imali zadaću pretražiti obalni dio otoka Brača i to od mjesta Postira do Pušišća, koji se nalaze nasuprot Lokve Rogoznice, jer je postojala mogućnost da su otišli prema Braču.
Operativni komunikaciji centar policije koordinirao je postupanje na terenu i brzu razmjenu informacija, obzirom na veličinu područja na moru i kopnu koje je trebalo pretražiti.

Intenzivna potraga završila je nekoliko minuta nakon ponoći kada su vatrogasci DVD Omiš koji su brodom obilazili područje na moru, u blizini mjesta Pučišće pronašli neozlijeđenu djecu koja su se nalazila na sup daskama.
Odmah su prevezeni u Dom zdravlja u Omišu, obavljen je preventivan pregled i djeca su se vratila roditeljima. U navedeni događaj od samog početka su bili uključeni i strani policijski službenici iz Češke koji su čitavo vrijeme bili uz roditelje i olakšali komunikaciju s policijom. U cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja obaviti će se detaljni razgovori s roditeljima i osobama koje su bile s djecom na plaži.

Izuzetnim angažmanom policije, vatrogasaca, djelatnika Lučke kapetanije, ali i građana koji su pokazali želju i izuzetnu volju da pomognu, djeca su pravovremeno pronađena i spašena.