U 11:55 u Splitu prosvjed #SPASIME “Nulta stopa tolerancije na nasilje”

0
Foto: RD

Više od 46.000 ljudi priključilo se inicijativi #SPASIME, koja se 16. ožujka u 11:55 na Tomislavovom trgu u Zagrebu, na splitskoj Rivi i u Dubrovniku, pred crkvom Sv. Vlaha, organizira prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj. Zahtjevi inicijative sastoje se od prijedloga zakonodavnih izmjena, izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera za osnaživanje institucija sustava.

Potaknuta nedavnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, scenaristica i glumica Jelena Veljača, uz potporu kolegica Jelene Perčin i Amande Prenkaj, pokrenula je inicijativu #SPASIME, kojoj se od 1. ožujka pridružilo više od 46.000 hrvatskih građanki i građana, a taj broj neprestano raste. Inicijativa organizira prosvjed pod motom “Nulta stopa tolerancije” 16. ožujka u 11:55 sati.

Splite, Dalmacijo, Hrvatska, svite vidimo se u subotu 16.3.19. u 11.55. na splitskoj Rivi jer odavno je prošlo ‘5 do 12’ u borbi protiv svih vrsta nasilja! Podržimo zagrebačku inicijativu ‘Nulta stopa tolerancije na nasilje! i ‘spasi me’ te u mirnom okupljanju ‘I Split spašava svit’ budimo civilizirani i svoji, poručuje koordinacijski tim ‘I Split spašava svit’.

S prosvjeda će vladajućima biti upućen niz zahtjeva i konkretnih mjera koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti, a u skladu s međunarodno priznatim obvezama Republike Hrvatske. Zahtjevi se sastoje od prijedloga zakonodavnih i izmjena provedbene prakse, mjera edukacije i prevencije te mjera za osnaživanje institucija sustava.

Pozivamo predstavnike vlasti i institucija da postrože odnos prema obiteljskom nasilju, te neodložnom promjenom postojeće prakse naprave prvi korak u smanjenju nasilja i prije uvođenja nužnih zakonodavnih izmjena. Zahtijevamo dodatnu edukaciju profesionalaca u sustavu koji rade sa žrtvama nasilja – policija, pravosuđe, centri za socijalnu skrb, medicinski/e i odgojno-obrazovni radnici/e, kao i kontinuirano ulaganje u bolje uvjete njihova rada. Kao dugoročni održivi odgovor na obiteljsko nasilje potrebno je kreirati učinkovit sustav potpore žrtvama, pružanje kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći u svrhu prevladavanja trauma, bez dodatne stigmatizacije, osude i krivnje, ali i odgovarajući rehabilitacijski tretman nasilnika, te edukaciju opće javnosti, stoji, uz ostalo, u uvodnom tekstu zahtjeva.

Organizatori pozivaju građane da im se u što većem broj pridruže na mirnom prosvjedu u subotu te posebno ističu kako na skupu nisu dobrodošla ideološka, politička i/ili stranačka obilježja, bilo kakvo nasilno ponašanje, vrijeđanje ili sukobi.