Splićaninu Borisu Poljaku još jedna nagrada za film

0

Kratkometražni dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze Splićanina Borisa Poljaka najbolji je film natjecateljskog programa FeKK YU u sklopu kojeg su se prikazali naslovi autora s područja bivše Jugoslavije.

Treće izdanje FeKK-a održalo se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljani.
Žiri u sastavu Ingrid Beerbaum (filmska kritičarka i selektorica), Jukka-Pekka Laakso (direktor filmskog festivala Tampere i član Europske filmske akademije) i Michael Pattison (scenarist i filmski kritičar) film su najboljim proglasili zbog njegovog ‘opservacijskog naglaska na ljude i njihove međusobne odnose koji istovremeno podsjeća na bogatu tradiciju jugoslavenske dokumentarne literature. Narativni ritam filma i njegov vizualni jezik zahtijevaju da ga se doživi na velikom platnu kako bi ga se u potpunosti cijenilo’, stoji u njihovom obrazloženju.
Kratkometražni dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze do sada je nagrađen u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma, Tabor Film Festivalu, DokuFestu i Liburnia Film Festivalu. Priča je to o plaži na kojoj se susreću dva suprotna svjeta. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje. Uz režiju Poljak potpisuje scenarij i kameru dok je za montažu bio zadužen Damir Čučić. Film nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.