Split će dobiti spomenik Vukovaru

0
Foto: www.split.hr

Spomenik  “I  u mom gradu Vukovar svijetli” ove će godine u Splitu biti postavljen na križanju ulica Domovinskog rata i Vukovarske.,

Odluku je donijelo  splitsko Gradsko vijeće  većinom glasova  vijećnika, dok je dvoje vijećnika bilo  suzdržano.

Rasprava je bila kratka, a obilježio ju je  istup  nezavisne  vijećnice Daše Dragnić kao i vijećnika HČSP-a, Luke Podruga.
Naime, vijećnica Dragnić zatražila je da se za idejno rješenje spomenika raspiše natječaj, a točka povuče s dnevnog reda današnje sjednice.

Luka Podrug joj je  rekao   kako su stručne službe dale pozitivno mišljenje za postavljanje spomenika, te da je istina da nije bilo natječaja, ali je na isti način bilo postavljeno i Vaskovo “Plavo stablo”:
Ovdje je provedena potpuna i cjelovita procedura. Kao član komisije kažem, mi smo dali ovaj prijedlog , on je apsolutno podoban da se o njemu glasuje i nema nijednog elementa da se on poništava osim vaše želje da spriječite taj spomenik.

Dragnić mu je odgovorila:
Takve niske floskule i razgovori su ispod svake kritike. Je li se za spomenik predsjedniku dr.Franji Tuđmanu raspisao natječaj ? Ja imam  prijedlog , o tome se naravno može glasat, a vi ćete glasat kako ćete glasat. Nemojte mi reći da nema osnove. Ima osnove, jer je normalno i redovno da se raspisuju natječaji.

Njezin prijedlog da se raspiše natječaj nije prošao, a vijećnici su odlučili da će se spomenik izraditi po idejnom rješenju akademske kiparice Dijane Ive Sesartić i postaviti.

Spomenik će biti skulptura dječaka – anđela, nazvanog “Lumin”, visine 150 centimentara, odlivena u bronci i patinirana u zlato i tirkiz, stoji u obrazloženju prijedloga. Dječačić – anđeo će na ispruženim dlanovima nositi lumin koji će se paliti s uličnom rasvjetom.
Na njemu će se 18.studenog na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, simbolično paliti svijeća.