Split domaćin olimpijskih košarkaških kvalifikacija!

0

Split će biti domaćin košarkaških kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, odlučio je u Ženevi Izvršni odbor Međunarodnoga košarkaškog saveza (FIBA). Igrat će se od 23. do 28. lipnja 2020. u Spaladium Areni.

Ostale tri skupine igrat će se u Kanadi (Victoria), Litvi (Kaunas) i Srbiji (Beograd) pa se s te tri reprezentacije Hrvatska ne može sresti. Ždrijeb skupina održat će se u Ženevi 27. studenog. Sva četiri kvalifikacijska turnira imat će dvije skupine s po tri reprezentacije, a samo pobjednici turnira ići će na Olimpijske igre.

Mogući protivnici Hrvatske su Angola, Brazil, Češka, Dominikanska Republika, Grčka, Italija, Kina, Koreja, Meksiko, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj i Venezuela. Prije ždrijeba će FIBA podijeliti reprezentacije u zemljopisno izbalansirane grupe.

Jako puno se za ovo radilo i na određeni način lobiralo. Izuzetno sam sretan i zadovoljan što takva manifestacija dolazi u Hrvatsku, u Split. Pred nama je velik i težak zadatak, ali mu se radujem. To je vrhunska manifestacija, a Split je grad sporta i vjerujem da će imati pravu priliku, iskoristiti je i napraviti vrhunski ambijent, izjavio je za Radio Dalmaciju glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković.

Košarka je jedini sport u kojem imamo hendikep da ne možemo često koristiti naše najbolje igrače. Ovo je prilika da se pokažemo u najjačem sastavu i odigramo na visokom nivou. To je jedan od detalja koji nas je ponukao da idemo prema organizaciji turnira. Smatram da imamo kvalitetu i da se možemo izboriti za Olimpijske igre, dodao je Vranković.