Split Format: Međunarodni foto natječaj na temu “Mediteran”

0
Foto: PR

Fotoklub Split i ove godine u studenom organizira dvotjedni festival fotografije, “Split Format”, u okviru kojeg raspisuje međunarodni foto natječaj. Tematski okvir natječaja jest “Mediteran”, onakav kakav ga svojim očima vide i objektivima bilježe fotografi amateri, umjetnički fotografi ili fotoreporteri.

Mediteran posjeduje širinu i dubinu, prostor je to kojemu se često tepa “kolijevka civilizacije”, na Mediteranu su pisane prve utopije i rađala se demokracija, kultura Mediterana mozaik je sastavljen od bezbroj sitnih kamenčića sa svih krajeva svijeta. Od Ilijade i Odiseje do Biblije, Mediteran je domovina umjetničkih djela koja danas čine kanone naše civilizacije. Mediteran je i lice i naličje Europe. U svojoj ljepoti i slavnoj prošlosti ponos, u svojoj burnoj sadašnjosti nesigurnost i strepnja. Distinkcija ide dalje: Mediteran kao europski jug i Mediteran kao afrički sjever bitno se razlikuju. More je u neraskidive konce zaplelo različite nacionalnosti, konfesionalnosti i kulture te ih ujedinilo u različitosti.

Mediteran je možda najpreciznije opisan riječima velikog Predraga Matvejevića koji je u svom epohalnom djelu zabilježio: “Granice Mediterana nisu samo geografske. Nisu ucrtane ni u prostoru ni u vremenu. Nisu ni povijesne, ni državne, niti nacionalne: krug kredom stalno se opisuje i briše, širi ili sužava. Ovuda su prolazili i isprepletali se putovi ulja i vina, žita i začina, svile i jantara, znanja i znanosti. (…) Mediteran je isti i različit na početku i na kraju.”

Radovi će se zaprimati u rujnu, a program festivala objavit će se u listopadu. Sve informacije vezane uz natječaj i festival možete pronaći na: https://splitformat.com/ te na službenim društvenim kanalima www.facebook.com/SplitFormat i www.instagram.com/splitformat.

Split Format održava se uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Split, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Lovrinac d.o.o.