Split: Konferencija “Ekoturizam u zaštićenim područjima”

0
Foto: PR

Međunarodna trodnevna  konferencija”Eko turizam u zaštićenim područjima Sredozemlja” otvorena je  u utorak navečer u Splitu.

Na svečanom otvaranju predstavljena je mreža mediteranskih zaštićenih područja MEET, a na konferenciji na kojoj sudjeluje 70-ak predstavnika zaštićenih područja i turističkih agencija iz 20 mediteranskih zemalja koji će razvijati eko-turističke pakete za zaštićena područja.

Ekoturizam se može pretvoriti u istinsko rješenje trenutnih turističkih izazova s kojima se suočava Sredozemlje, dok izravno podupire očuvanje nevjerojatne biološke raznolikosti cijele regije.

„Ekoturistički paketi stvaraju pozitivne mogućnosti za očuvanje prirode i za povećanje prihoda lokalne zajednice, jačajući lokalno gospodarstvo uz istovremeno umanjivanje utjecaja turizma na prirodne i kulturne resurse“, istaknuo je Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji. U Hrvatskoj su u projekt uključena dva zaštićena područja: Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati.

Obuka u Splitu podupire zaštićena područja diljem cijele sredozemne regije, koja je okupila lokalne aktere privatnog i javnog sektora na suradnju dizajniranja novih ekoturističkih paketa. Svaki se paket iskušava prema novom sustavu nadzora kvalitete i održivosti koji sadrži inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse. Taj novi alat temelji se na mjerenju ekološkog otiska, a razvija u suradnji s istraživačkom organizacijom Global Footprint Network.

„Sretni smo da zaštićena područja u regiji imaju alate i znanje potrebno da bi turizam imao pozitivan utjecaj na njihovo područje. K tome imaju i mjesto za rad s drugim parkovima kako bi na tržištu promovirali novu viziju mediteranskog turizma”, rekao je Antonio Troya, ravnatelj IUCN-ovog centra za mediteransku suradnju i predsjednik udruge MEET na svečanom predstavljanju udruge u Splitu.