Split: Mobilne aplikacije za mlade turiste

0
Foto: Info zona

Povodom Europskog dana informiranja mladih u Info zoni će se u 20 sati predstaviti dvije mobilne aplikacije namijenjene prvenstveno mladim gostima koji dolaze u Split.

U izradi obaju aplikacija sudjelovali su mladi programeri te su inspirirane sadržajem tiskane USE-IT mape.

Službenu USE-IT mobilnu aplikaciju splitskoj mapi prilagodila je Dora Matić iz udruge DUMP te će biti besplatno dostupna za upotrebu na iOS uređajima.

Srednjoškolci Ivan Tomić, Duje Blažević i Teo Tudor razvili su svoju aplikaciju Map of Split koja je nagrađena trećim mjestom na županijskom Info kup natjecanju.

Obje aplikacije prezentiraju informativan i zabavan sadržaj tiskane USE-IT mape te su kreirane kako bi mladim putnicima pomogle da Split dožive iz perspektive koju ne nude turistički vodiči i da se što lakše nauče ponašati kao lokalci.

USE-IT mapa sve je veći hit među mladim putnicima i djelatnicima u turizmu te je splitsko izdanje od početka 2014. godine podijeljena u više od 60 tisuća primjeraka diljem svijeta. U 2015. mladi volonteri Info zone izradili su drugo izdanje USE-IT Split mape, a razvoj aplikacija za pametne telefone dodatno će doprinijeti popularnosti koncepta.

Europski dan informiranja mladih obilježava se 17. travnja, na dan kada je prije 30 godina osnovana Europska agencija za informiranje i savjetovanje mladih – ERYICA. Članice ERYICA-e nude usluge informiranja mladih u više od 8000 lokalnih i regionalnih informativnih centara za mlade diljem Europe.

Organizacije koje u Hrvatskoj provode programe i projekte informativnih centara za mlade, među kojima je i Info zona, okupljene su u Zajednici informativnih centara za mlade u Hrvatskoj, koja je punopravna članica ERYICA-e.