Split: Na bankomat postavljen skimmer

0
Foto: PUSD

Policijski službenici I. Policijske postaje Split su u srijedu, 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.

Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije, prilikom demontiranja uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana kojeg koristi, na području Splita, a kojom prilikom je kod njega pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima (uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, sim i memorijske kartice i razna elektronička oprema). Protiv njega je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe naprava. Doveden je pritvorskom nadzorniku.

Koristimo prigodu građane još jednom upozoriti na ovakve situacije, te savjetujemo da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja prilikom podizanja novca:

– čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a;
– u slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ukoliko Vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku;
– ukoliko primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju. Policijski službenici će doći do bankomata, te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja.