Split ostao bez licence i seli u 3. HNL!

0
Foto: rnksplit.hr

Donošenjem konačnih odluka okončan je središnji postupak licenciranja klubova za sezonu 2017/2018. Solin je ishodio prvoligašku licencu, a Split nije.

Split je tako izgubio prvoligaški status iako još može u posljednjem kolu preteći Cibaliu i domoći se 9. mjesta.

Prvoligaški nogomet ipak bi se i dalje mogao igrati na Parku mladeži. Stadion Solina ne udovoljava prvoligaškim uvjetima, pa će Solin, ukoliko pobijedi u nedjelju Goricu u Velikoj Gorici, prvoligaške kvalifikacije igrati upravo na Parku mladeži. Izbori li Prvu HNL, Solin će sljedeće sezone biti domaćin na stadionu Splita.

Nakon što je Komisija za licenciranje HNS-a prije mjesec dana izdala UEFA licencu Dinamu, Hajduku, Lokomotivi, Osijeku, Rijeci i Slavenu, a prvoligašku licencu još i Inter Zaprešiću, kroz žalbeni su postupak licencu ishodili još i Cibalia, Gorica, Istra, Rudeš, Solin i Zagreb.

Za 2. Hrvatsku nogometnu ligu izdano je 18 licenci. U prvom stupnju licencu su dobili Dinamo 2, Dugopolje, Hajduk 2, Osijek 2, Rudeš, Solin i Varaždin, a u žalbenom postupku Cibalia, Gorica, Hrvatski dragovoljac, Imotski, Kustošija, Lučko, Novigrad, Sesvete, Šibenik, Trnje i Zagreb.

Izvjesno je tako da će Split sljedeće sezone igrati 3. HNL jug. To bi značilo da će iz Treće lige ispasti jedan klub više, što će se odraziti i na 1. i 2. Županijsku ligu. Još se ne zna koliko će klubova 3. HNL jug imati sljedeće sezone jer je Županijski savez od HNS-a zatražio da za sezonu 2017/18 ostane 18 umjesto 16 klubova. Jedan od razloga je i nejasan status Neretve uz koju bi u prvoj varijanti ispala dva, a u drugoj četiri kluba.