Poljoprivrednici u Splitu potpisali 175 ugovora vrijednih 88 milijuna kuna

0
Foto: PR

Ministarstvo poljoprivrede danas je u Splitu organiziralo interaktivnu radionicu na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić zajedno sa županom Blaženkom Bobanom uručio 175 ugovora ukupne vrijednosti 88 milijuna kuna korisnicima operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja.

Radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte.

Sredstva će biti utrošena za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu te izgradnju i rekonstrukciju vrtića.

Na pitanja o budućnosti hrvatske poljoprivrede, Programu ruralnog razvoja u idućem programskom razdoblju do 2027. godine nakon radionice je odgovarao ministar Tomislav Tolušić koji je s poljoprivrednicima razgovarao o planu natječaja Programa ruralnog razvoja u ovoj godini.

Oduševljen sam interesom mladih poljoprivrednika za mjeru 6.1.1. i projektima koje su prijavili. Ispod crte je ostalo šestotinjak dobro smišljenih projekata naših mladih poljoprivrednih nada. Zato smo odlučili povećati alokaciju za 22 milijuna eura kako bi svi oni koji imaju dovoljan broj bodova na trećem natječaju ušli u ovogodišnje financiranje i realizirali svoje ideje. Te ugovore potpisivat ćemo kroz iduća tri mjeseca jer se paralelno obrađuju i svi ostali natječaji, a Agencija za plaćanja radi punom parom. Najviše interesa za Program ruralnog razvoja iskazuju upravo mladi i mali poljoprivrednici zato ćemo se na njih fokusirati i u idućem programskom razdoblju, izjavio je Tolušić u Splitu.