Split: Pročistač vode do kraja 2021?

0

Direktor splitske tvrtke Vodovod i kanalizacija Tomislav Šuta predstavio je početak izrade prve dugoročne Strategije razvoja do 2030., novi Pravilnik za jednostavnu nabavu koji će omogućiti transparentnije poslovanje.

Najavio je i pojačane kontrole i kazne zbog neovlaštenog korištenja pitke vode. 58 posto odnosi se na gubitke u mreži, ali jedan dio toga se odnosi i na neovlaštenu potrošnju. Izradom Strategije, pojasnio je, definirat će se svi ciljevi do 2030. godine, nevezano o tome tko je u Upravi društva.’Sve će biti definirano kroz samu Strategiju i u trenutku donošenja svakog plana poslovanja za svaku tekuću godinu bit će definirane konkretne stvari, a tako će se moći pravovremeno osigurati financijska sredstva koja su bitna. To se prvenstveno odnosi na rješavanje gubitaka u mreži koji sada iznose 58 posto, rekonstrukcije, aglomeracije koje su i tijeku i niz drugih stvari koje se tiču samog poslovanja društva kako bi ga učinili što učinkovitijim i prihvatljivim u smislu vodoopskrbe i kanalizacije’ .

Vezano uz donošenje novog Pravilnika o jednostavnoj nabavi Vodovoda i kanalizacije novost je da će po prvi puta, za nekoliko dana kada stupi na snagu, Plan nabave biti objavljen na web stranicama ViK-a i kroz elektronički oglasnik javne nabave.

Trenutno su ključne realizacije dvije aglomeracije, Split-Solin i Kaštela-Trogir.

‘Natječajna dokumentacija je u cijelosti dovršena i očekujemo da će u skoro vrijeme biti prvi korak u smislu provođenja jave nabave uz prethodno javno savjetovanje sa svim subjektima. Riječ je o nizu postupaka, vrijednost je 2,2 milijarde kuna, od samog nadzora, vidljivosti, informiranja, pročistača… Znamo da naše sugrađane zanima i izgradnja pročistača pitke vode, a mi smo kao nova Uprava sve poduzeli i kroz vrlo kratki period bit će objavljen i postupak javne nabave za izradu kompletne dokumentacije koja je sama po sebi zahtjevna jer kvalitetna dokumentacija je glavni preduvjet za kvalitetni pročistač vode’

Iako je teško prognozirati kada bi radovi na pročistaču mogli završiti, Šuta kaže da bi u idealnim uvjetima sve trebalo biti u funkciji do kraja 2021. godine.