Split se paljenjem svijeća sjeća Vukovara

0

Ove godine 17.put zasvijetlit će Vukovar u mom gradu. Zapalit će se svijeće duž ulica koje nose ime tog grada heroja u svim hrvatskim gradovima i mjestima.

I u Splitu će se sutra od 17.30 sati simboličnim paljenjem svijeća odati počast svim žrtvama Vukovara, ali sjetit će se i žrtava Škabrnje, a nakon toga u koloni Vukovarskom ulicom proći do gradskog kotara Sućidar gdje će takođe biti zapaljene svijeće.

No predstavnici Grada svijeće će zapaliti danas u 18 sati na početku Vukovarske ulice u znak sjećanja na žrtve Vukovara i njegovu herojsku obranu.

Predstavnicima Grada priključit će se svi gradski kotarevi smješteni duž Vukovarske ulice , te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Svake godine brojni građani i učenici “uokvire” Vukovarsku ulicu svojim svijećama, a idejna začetnica te akcije Splićanka je Vini Rakić :
“Spomen čin I u Mom gradu Vukovar svijetli javio se kod mene spontano kao jedna potreba pojedinca iskazati ono što osjećaš prema Vukovaru. Ja sam ga uzela kao svoj drugi rodni grad po izboru , ja sam rođena Splićanka. A zatim se dogodilo sasvim spontano proširenje tog čina diljem Hrvatske.”

Drago joj je što svake godine u toj akciji bude puno djece :
“Ako na djecu ne prenesemo stvarne vrijednosti koje nas čine čovjekoljubivim,  onda će se sve ugasiti. Prijateljujem s brojnim Vukovarcima, a oni su kazali što misle o tom spomen činu samim tim što je on uglavljen kao događaj u njihovom tjednu obilježavanja pada Vukovara. Prepoznavajući ga kao dostojanstven u toj svojoj tišini paljenja svijeća, a koja je istovremeno rječita.”

18.obljetnicu ovog spomen čina Split bi mogao dočekati sa skulpturom   akademske kiparice Dijane Ive Sesartić, koju možete  vidjeti na izložbi projekta I u mom gradu Vukovar svijetli  još 4 dana u Galeriji Dominikanskog samostana Vinko Draganja u Splitu.

“Skulptura bi se postavila na križanju ulica Domovinskog rata i Vukovarske, vrlo simbolično. Na tom mjestu bi bila skulptura lumina, čije svjetlo  bi se palilo s gradskom rasvjetom, kako Vukovar  ne bi bio prigodničarski događaj, nego jedno trajno svijetlo. Skulptura je tu , čeka samo odljev u bronci. Vjerujem da ćemo to za 18.rođendan spomen čina dogodine uspjeti.” – rekla nam je Vini Rakić i dodala o spomen činu:

“Samo dođete ako hoćete, donesete svijeću i upalite je. Nema političkih govora,nema  političkih opcija: Samo ljubav , izričaj ljubavi u odnosu na Vukovar i Domovinski rat.”

Upaljene svijeće za Vukovar