Split: Škverska ambulanta sve bliže rehabilitacijskom centru „Anđela“

0
Foto: PR; Grad Split

Grad Split je snažan onoliko koliko su jaki najpotrebniji među nama. Čitav je niz dobrih ljudi koji su dali najbolje od sebe da se jedan nepotreban sudski spor okonča na najbolji mogući način. Raspetljali smo „pat-poziciju“ zahvaljujući velikodušnim ljudima, kazao je danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom obilaska zgrade tzv. škverske ambulante koja je nakon mirnog okončanja sudskog spora između Grada Splita i Brodosplita prepuštena Udruzi roditelja djece najtežih tjelesnih invalida „Anđeli“.

Kako je rekao gradonačelnik, među dobrim ljudima, pravim herojima koji su dali golemi doprinos ovom plemenitom projektu, posebno treba istaknuti predsjednicu Udruge „Anđeli“ Dijanu Aničić, gradskog vijećnika Antu Zoričića, direktora „Brodosplita“ Tomislava Debeljaka, zamjenicu gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš i gradskog pročelnika Ivana Leku.

Gradonačelnik je podsjetio kako su gradski vijećnici nedavno prihvatili proračunsku stavku “tešku” četiri milijuna kuna, predviđenih za uređenje bivše ambulante kako bi se “Anđeli” iduće godine mogli konačno useliti u svoje prostorije.

Ovaj će prostor uskoro biti veliko gradilište iz kojeg će se izroditi suvremeni rehabilitaciji centar za djecu i mlade s najtežim oštećenjima. Uvjeren sam da će i budući saziv gradskog vijeća nastaviti s podrškom ovom projektu, jer empatija prema najpotrebnijima među nama nema alternative, poručio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Zadovoljstvo što će ovi prostori nakon adaptacije i opremanjem suvremenim pomagalima biti na raspolaganju za preko 230 djece s najtežim poteškoćama, izrazila je i Dijana Aničić, predsjednica Udruge „Anđeli“. Rekla je kako će za opremanje sigurno trebati i dodatna sredstva, no kako ne sumnja u veliko srce Splićana koji su bezbroj puta pomogli i uskakali kad je trebalo.

Teško je riječima opisati erupciju sreće koja me danas preplavljuje, jer sve ovo radimo zbog naše djece. Zahvaljujući našem gradonačelniku, njegovim suradnicima te direktoru splitskog škvera Tomislavu Debeljaku i njegovom timu ljudi, došli smo pred sam početak stvaranja dugoočekivanog rehabilitacijskog centra. Ubrzo ćemo na jednom mjestu moći obavljati sve terapije za djecu s najtežim tjelesnim invalidnostima te s teškoćama u razvoju. Njih je sad 230, a lista čekanja je duga. S ovim prostorom moći ćemo proširiti naše usluge i za ostale koji nas trebaju, kazala je vidljivo dirnuta čelnica „Anđela“.

Edukatorica Udruge Anka Đikić podsjetila je na puno desetljeće nada i želja koje su sad postale – stvarnost: Neprospavane noći su iza nas. Kako je pjevao naš Oliver Dragojević – Vridilo je!, rekla je Đikić.

Direktor „Brodosplita“ Tomislav Debeljak također je izrazio zadovoljstvo prepuštanjem objekta „Anđelima“ kazavši kako je ljudska i moralna dužnost pomoći, posebno kada su u pitanju potrebe djece.