Split: U Galeriji umjetnina u utorak se otvara izložba Ante Verzottija

0
Foto: PR; Galerija umjetnina Split

U Galeriji umjetnina u Splitu, u utorak, 17. svibnja, u 20 sati otvara se samostalna izložba fotografija Ante Verzottija. Doajen fotografske scene Splita predstavlja se izložbom Tražitelji smisla, kojom namjerava simbolički zaključiti dugogodišnju javnu karijeru. Kustosica izložbe je Iris Slade, a izložba je popraćena katalogom koji sadrži sve fotografije koje se mogu vidjeti i na izložbi.

Izložbom je obuhvaćen šezdeset i jedan rad od kojih većina pripada ciklusima FLUORESCENCIJE, GRAD, JEDRENJE, TRAŽITELJI SMISLA, VIDOVIĆ i Western tv FRESKE, a nastali su u periodu od 2005. do 2022. godine.
Verzotti je fotograf s predumišljajem, jedinstveni spoj producenta, režisera i fotografa koji se ne prepušta u ruke Kairosa nego zamišlja, prepoznaje ili provocira situacije vrijedne snimka. Postprodukcija digitalnih snimaka sve više postaje njegov modus operandi, čije poetičko ishodište možemo naći u davno formiranom stavu o neobjektivnosti fotografije. Temperamentan kakav jest, kadgod mu se ukaže prilika s guštom kaže „Fotografija je totalna laž“.

Motiviran kontinuiranom i postojanom strašću za fotografiranjem, Ante Verzotti u posljednjih je nekoliko godina realizirao tematski i poetički raznovrsne radove izrazitog imaginativnog potencijala i tehničkog majstorstva. Još uvijek živ interes za propitkivanje izražajnih mogućnosti i granica medija svjedoči o mladalački svježem i vitalnom stvaralačkom erosu.

Ante Verzotti rođen je 26. siječnja 1942. u Splitu. Na Akademiji lijepih umjetnosti FAMU u Pragu 1973. je diplomirao filmsko i televizijsko snimanje. Fotografijom se bavi od 1957. Realizirao je dvadeset sedam samostalnih izložbi fotografija i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio nekoliko zapaženih nagrada. Bio je službeni fotograf Mediteranskih igara u Splitu 1979. i Europskog prvenstva u plivanju i vodenim sportovima 1982. Od 1979. do 1999. sustavno fotografski dokumentira sve programe Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Splitskog ljeta. Od 1992. stalno je zaposlen u novinskoj kući Slobodna Dalmacija kao urednik fotografije i fotoreporter. Od osnutka Umjetničke akademije u Splitu 1997. do umirovljenja predaje na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija. Aktivni je član Fotokluba Split od 1957. i Kino kluba Split od 1959., član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika od 1975., Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti od 1980. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1981. Samostalno je snimio, montirao i režirao 13 kratkometražnih filmova eksperimentalnoga, igranoga i dokumentarnoga žanra. Za rad na filmu nekoliko puta je nagrađen. Hrvatski fotosavez mu je 2008. dodijelio titulu Majstor fotografije prvog reda (MF-HFS). Dobitnik je Nagrade grada Splita za životno djelo 2011. Godine 2016. dobio je nagradu Joško Kulušić Slobodne Dalmacije za životno djelo u području novinarstva.
Izložba ostaje otvorena do 23. lipnja 2022. godine, a može se razgledati od utorka do petka u vremenu od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i državnim praznikom Galerija umjetnina zatvorena je za posjetitelje.

Izložba ostaje otvorena do 23. lipnja 2022. godine, a može se razgledati od utorka do petka u vremenu od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i državnim praznikom Galerija umjetnina je zatvorena za posjetitelje.