Policija prijavila župnika sa Sirobuje, Splitsko – makarska nadbiskupija se ispričala svima koje je vrijeđao

0
Foto: pixabay

Splitska policija prijavila je župnika sa Sirobuje don Josipa Delaša i to zbog vrijeđanja policajaca u ponedjeljak poslijepodne koji su pred crkvom u kojoj je namjeravao služiti misu odvraćali vjernike od ulaska,  upozoravajući vjernike na smjernice Stožera CZ u suzbijanju zaraze.

Iz crkve je izašao muškarac koji je na javnom mjestu narušavao javni red i mir tako da je na naročito drzak i bezobziran način vikao i vrijeđao policijske službenike, te je tako ostvario obilježja prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv 70-godišnjeg muškarca biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu, navodi splitska policija.

Stiglo je i priopćenje iz Splitsko – makarske nadbiskupije u kojem se kaže kako se pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića  sastao Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa. Kažu kako je svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. ‘Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika’, stoji, između ostaloga, u priopćenju.