Splitski “četvrtaši” učit će o Marjanu

0

Učenici četvrtih razreda splitskih osnovnih škola uskoro će, poput Diokecijanove palače, organizirano upoznavati jedinu splitsku zelenu oazu – Marjan.

Projekt “Blago našeg Marjana” zajednički su osmislili grad Split, Koordinacijski odbor akcije “Grad Split -prijatelj djece”, Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan, te splitske osnovne škole.

Cilj je svake godine oko 1700 četvrtaša , kroz poučnu šetnju i stručno vođenje edukatora, upoznati s vrijednom prirodnom, povijesnom i kulturnom baštinom Marjana. Projekt se dugo pripremao, rekla nam je voditeljica projekta i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije “Grad Split – prijatelj djece”, Anđelka Visković:
Trebalo je prvo mobilizirati sve naše ravnatelje škola da daju potpotru kako bi on kao projekt mogao ući u školske kurikulume. Kroz “Dioklecijanovu škrinjicu”  i ovaj projekt sad odgajamo generacije Splićanki i Splićana koji će znato vrednovati sve što ima naš grad i  aktivno ga razvijati uz politiku održivog razvoja.

Poučna šetnja kreće od samostana sv. Frane na rivi, vodi djecu kroz Varoš gdje doznaju više o poznatim Splićanima – Marku Maruliću, Emanuelu Vidoviću, Miljenku Smoji i Vidu Morpurgu, a kroz ostalih 5 postaja učenici obilaze objekte na Marjanu i upoznaju njegove biljne vrste.

Projekt kreće 5.travnja, plan je ovisno o vremenskim prilikama da ove godine svi četvrtaši tijekom travnja i svibnja posjete Marjan.
On će jednako kao i “Škrinjica” imati svoju budućnost i svake godine kroz generaciju obuhvatit ćemo oko 1700 učenika i od 80 do 90 učiteljica i učitelja.

U izradi kurikuluma sudjelovale su učiteljice razredne nastave Ankica Dobrović, Ivanka Matić i Marija Ugrina, te profesor povijesti Božo Ujević, ujedno ravnatelj o.š. “Kamen Šine” i profesorica biologije Mirjana Matić, koja je istaknula kako vrijednost projekta nije isključivo znanje, već i povezivanje s prirodom.

Voditelji poučnih šetnji, uz njihove učitelje bit će i djelatnici Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Ravnatelj Robert Koharević:Edukatori ustanove, čuvari prirode i naš stručni suradnik šumar, dakle osobe koje su educirane i znaju prikazati prave vrijednosti Marjana.

Troškovi projekta iznose 40 tisuća kuna , a sredstva je osigurao i grad Split:
Veliko nam je zadovoljstvo da ćemo educirati  o Marjanu naše školarce, ali i da će oni boraviti u prirodi i stjecati takve navike , što ćemo nadamo  se i kao odrasli koristiti često i na taj način  da ćemo Marjan, koji smo zaštitili kao trajno kulturno dobro, predati našim nasljednicima koji će ga čuvati i voljeti.
rekao je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević koji ne vidi razloga za centralizaciju, odnosno mogućnost da dio zemljišta na Marjanu postane državno.

Kao i u projektu “Dioklecijanova škrinjica”, održat će se završno natjecanje gdje će učenici pokazati svoje znanje o Marjanu, kao i plakat kojim će predstaviti svoju školu na izložbi, a projekt će biti prijavljen Savezu Društava “Naša djeca” kao najakcija grada Splita.