Splitski SDP: Ne postoji ispravan kontekst za ustaški pozdrav

0
Foto: PR/SDP Split

Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav “za dom spremni” treba zabraniti., poručio je u priopćenju Ante Franić, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita

U svim kontekstima, pa i u ovom kad se taj pozdrav pokušava legalizirati pod krinkom čuvanja vrijednosti Domovinskog rata! Plenkoviću, dosta je pretvaranja. Trebamo jasnu zakonsku zabranu. I sada postoji pravni temelj za procesuiranje, ali smo ipak donekle u sivoj zoni, čak i kad se pozivamo na Ustav i presudu Ustavnog suda. HDZ-ova vlast, ovisno o dnevno-političkoj isplativosti i potrebi koketiranja s ekstremnom desnicom, često odgovornost prebacuje na policiju i DORH, umjesto da jasnim zakonskim odredbama zabrani ustaško znakovlje i pozdrav-naglasio je Franić.

Jedno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima koji dali svoje živote u obrani Hrvatske, a nešto sasvim drugo i loše pokušaj oživljavanja izdajničkog i genocidnog režima NDH od 1941. do 1945. i to u Splitu, koji je bio najbolji u Hrvatskoj po sudjelovanju svojih građana u Antifašističkoj borbi. Hrvatska je bila među pobjednicama Drugog svjetskog rata i ne pristajemo da se našu domovinu gura među gubitnice. Ustaše i Ante Pavelić bili su zadnji bijedni poslušnici nacističke Njemačke i fašističke Italije i Mađarske, poklanjali su svoj teritorij, donosili rasne zakone i vršili genocid. Onaj tko njih veliča, podržava i one koji osporavaju današnje granice Republike Hrvatske.

Premijeru Plenković, ne postoji prihvatljiv kontekst za ustaški pozdrav “za dom spremni”. U potpunosti podržavam predsjednika Milanovića koji odlazi s mjesta gdje se ističe taj pozdrav. Zoran Milanović takvim svojim potezima u praksi provodi građanski odgoj, a mi se zalažemo da se Građanski odgoj uvede u splitske škole. General Gotovina je rekao – rat je gotov, okrenimo se budućnosti. Kako bi se zaista okrenuli budućnosti, moramo poštovati hrvatski Ustav, po kojem je moderna Hrvatska nastala na temeljima Antifašističke borbe i Domovinskog rata- poručuje SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ante Franić.