Splitski studenti i ove godine pomažu siromašne obitelji

0
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Počela je tradicionalna humanitarna akcija „Dobro srce studenata Splita“ koju 7. godinu za redom organizira Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Tijekom akcije , koja ove godine traje od 17. do 21. prosinca , studenti i zaposlenici Sveučilišta, kao i svi koji se žele odazvati, mogu donirati novčane priloge i/ili donijeti neke od nekvarljivih prehrambenih namirnica, higijenske potrepštine, odjeću i obuću, kao i dječje igračke. Sve to složit će se u pakete i time uljepšati blagdane 30-ak socijalno ugroženih obitelji. Priključila im se i koordinacija Alumni udruga koja će zajedno sa studentima Splitskog sveučilišta zagrljajima prikupljati novčane donacije ovaj vikend.

Vrijednost akcije je što pomažu mladi ljudi, na kojima, kao što znamo, svijet ostaje, istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja Caritasa, don Jozo Gojsalić:
Čini mi se da je najvažnije pažnja, jer osim samog dara, onoga što se prikupi u akciji, puno je važniji osjećaj da netko misli na te ljude. Nalazimo se u godini milosrđa koju je papa proglasio, a ovo je mjesec darivanja u kojem se pripremamo za najvrjedniji dar – rođenje spasitelja. U tom ambijentu osjetit da im i potrebnijih od nas  i prema njima se usmjeriti ,iako nitko vjerojatno nije u situaciji da ima viška , to je velika gesta. 

Splitsko Sveučilište otvara se prema vani i kroz humanitarni rad, rekao je njegov rektor Šimun Anđelinović :
Netko tko napravi dobro djelo, bit će i bolji stručnjak i znanstvenik.Bilo bi najbolje da ove humanitarne akcije nisu potrebne i da se sve rješava institucionalno, ali pokušavamo objediniti sve akcije koje se događaju putem brojnih udruga na Sveučilištu kako bi se događale tijekom cijele godine i gdje se studenti mogu uključivati bez organizacijskih problema.

Ravnateljica Studentskog centra, Gordana Raos izrazila je zadovoljstvo što je ova akcija dio programa i nove uprave Sveučilišta:
Prošle godine 200 obitelji je dobilo pakete namirnica vrijednosti između 300 i 400 kuna, a da ne govorim o vrijednosti odjevnih predmeta. Zbog nekih zakonskih problema ove godine akcija traje kraće, ali to nas ne bi trebalo spriječiti da budemo učinkoviti. Prostori su u Studentskom centru i studentskim menzama otvoreni, koliko čujem kutije su postavljene i na fakultetima, domovima i možemo krenuti. Svi znamo da radimo nešto dobro i  ja sam uvijek za to da se radi cijelu godinu, a ne da nas probudi ovo vrijeme darivanja.

Šećer, brašno, ulje, rižu, čokoladu, tjesteninu, grah, ječam, deterdžente, sapune, dječje pelene, čistu odjeću i obuću , te dječje igračke prikupljaju se u studentskim restoranima na splitskom Ekonomskom i Građevinskom fakultetu, te u studentskim domovima
u kampusu i na Spinutu.

Ali brojke od 150 obitelji koje u Caritasu mjesečno dobivaju novčani bon , 150 ručkova koji se svaki dan podijele, te 350 korisnika je na povremenoj pomoći, dovoljno govore o potrebi cjelogodišnje navike pomaganja.