Splitski vijećnici 12 sati o komunalnim i prometnim problemima

0

Gotovo 12 sati trajala je jučer tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća o komunalnim i prometnim problemima.

Jednoglasno je donesen zaključak kako će se svi prijedlozi izneseni u raspravi uputiti gradonačelniku koji će ih zajedno sa stručnim službama pripremiti za jednu od idućih sjednica Gradskog vijeća

Voditelj splitske poslovne jedinice Hrvatskih cesta, Neven Matijević izvijestio ih je da će iduće godine započeti radovi na rekonstrukciji križanja ulica Zbora narodne garde i Domovinskog rata. Uskoro će se riješiti i autobusna ugibališta u Poljičkoj cesti, što bi trebalo smanjiti prometne gužve.

Jedan od izrađivača prometne studije IGH-a, Vjekoslav Dorić prezentirao je vijećnicima rješenja iz studije kao što su rampe u ulici Zbora narodne garde, rampa prema Vukovarskoj ulici, kao i denivelaciju ulice Domovinskog rata prema smjeru Solina. Istaknuo je kako je studija izrađena prije 7 godina, a do danas su se ta rješenja za probleme koji su još uvijek aktualni, mogli staviti u prostorne planove.

Prometni stručnjak Željko Marušić ocijenio je kako je privremena regulacija, kojom je Zvonimirova ulica postala jednosmjerna, dobra. Spomenuo je niz mjera: posao od kuće, jeftine taksije, gradsku željeznicu, a trebalo bi razmotriti i mogućnost da prometnica do gradske luke ide usjekom pruge gdje se danas nalazi dio otvorene tržnice. Smatra i kako građane treba stimulirati da imaju manje automobila u gradskoj jezgri, ali i da parkiranje ne smije biti socijalna kategorija.

Marušiću je odgovorio nezavisni vijećnik Ante Zoričić. On za razliku od Marušića ne vidi problem u automobilima lokalnog stanovništva već u 1500 taksista koji su iz svih dijelova zemlje došli u Split.